Indija. Foto: EPA
Indija. Foto: EPA

Velika Britanija, ena največjih donatoric mednarodne pomoči, bo letos za mednarodno razvojno pomoč za države z nizkimi dohodki namenila 6,9 milijarde funtov oziroma 8,4 milijarde evrov. To je občutno manj kot pretekla leta. Lani je za to pomoč na primer namenila 12,8 milijarde funtov oziroma 0,5 odstotka nacionalnega dohodka.

V poročilu, ki so ga pripravili na zunanjem ministrstvu, so poudarili, da bodo zaradi 76-odstotnega zmanjšanja proračuna za Afganistan brez ključne oskrbe ostale ene najbolj ranljivih žensk in deklet na svetu, ki v času vladavine talibanskega režima živijo v še posebej težkih razmerah.

V Jemnu, kjer že devet let divja vojna, pol milijona žensk in otrok ne bo imelo zdravstvene oskrbe, poskušali bodo tudi preprečiti čim več smrti. Poudarili so še, da bi to lahko povzročilo trajno škodo zdravstvenemu sistemu države.

Z zmanjšanjem sredstev za celosten ginekološki program pa bodo na afriškem kontinentu pomembno zmanjšali zaščito žensk pred nevarnimi umetnimi prekinitvami nosečnosti s skoraj 300.000 na okoli 115.000. Število preprečenih smrti žensk med nosečnostjo oziroma med porodom pa bi se z 2531 zmanjšalo na samo okoli tisoč, navajajo v poročilu.

V Somaliji bodo morali letos odložiti ali celo ustaviti program za preprečevanje pohabljanja ženskih spolnih organov.

V Južnem Sudanu pa 27.000 nedohranjenih otrok ne bo imelo oskrbe, zaradi česar bi jih lahko umrlo 3000, so še opozorili ministre v notranjem poročilu.

Povečanje stroškov s prebežniki

Poročilo je prišlo v javnost, potem ko ga je britanski minister za mednarodni razvoj Andrew Mitchell v prizadevanjih za bolj transparentno porabo sredstev za mednarodno razvojno pomoč poslal pristojnemu parlamentarnemu odboru.

Vlada se je sicer za znižanje proračuna odločila, potem ko je finančno ministrstvo notranjemu ministrstvu odobrilo, da lahko v okviru varčevalnih ukrepov skoraj četrtino proračunskih sredstev za mednarodno pomoč nameni za plačilo namestitev in oskrbe beguncev in prosilcev za azil v Veliki Britaniji. S povečanjem njihovega števila zaradi prehodov Rokavskega preliva z majhnimi čolni so se povečali tudi ti stroški.

Da bi ublažili zmanjšanje proračunskih sredstev, je sicer zunanje ministrstvo posameznim državam namenilo dodatna sredstva iz drugih virov, Mitchell pa je zagotovil, da bodo proračun prihodnje leto povečali, za Afriko celo skoraj podvojili. Prihodnje leto naj bi za mednarodno razvojno pomoč namenili 8,3 milijarde funtov.

Vodja pristojnega odbora iz opozicijske laburistične stranke Sarah Champion je ocenila, da so posledice zmanjšanja sredstev naravnost grozljive. Razume sicer potrebo, da vlada v času krize pozornost usmeri na naraščanje življenjskih stroškov v Veliki Britaniji in potrebe države, a opozarja, da gre samo "za sedem penijev, ki bi jih od desetih funtov" namenili za mednarodno razvojno pomoč.

"Vzroke lahko rešujemo na viru ali pa počakamo, da postanejo vse večji in končajo na naših obalah. Po moji oceni je ta majhna naložba vsekakor vredna," je dejala po poročanju BBC.