Alekseja Navalnega so nezavestnega pripeljali v bolnišnico v Omsku. Foto: EPA
Alekseja Navalnega so nezavestnega pripeljali v bolnišnico v Omsku. Foto: EPA

"V njegovem organizmu nismo našli strupov ali sledi strupov. Predvidevam, da je diagnoza zastrupitve še vedno v naših mislih. Toda menimo, da bolnik ni bil zastrupljen," je povedal namestnik direktorja bolnišnice v Omsku Anatolij Kaliničenko. Dodal je še, da praktično že imajo diagnozo, ki so jo posredovali njegovi družini. Primarij bolnišnice v Omsku Aleksander Murakovski pa je dodal, da bi Navalni lahko bil v komi zaradi nizke ravni sladkorja v krvi, kar se je zgodilo zaradi motenj v presnovi.

V Rusiji je sicer že pristalo letalo iz Nemčije, s katerim bodo Navalnega prepeljati na zdravljenje v bolnišnico Charité v Berlinu. Ruski zdravniki so po prvotnem neodobravanju zdaj le odobrili premestitev Navalnega, kar naj bi se zgodilo že čez nekaj ur. Kot je pozneje pojasnil Kaliničenko, so se tako odločili glede na to, da se je bolnikovo stanje stabiliziralo ter da sta njegova žena in brat "nase prevzela tveganje" njegove premestitve.

Aleksej Navalni ni bil zastrupljen

Na zdravljenje v Berlin

Nemško letalo z ekipo specialistov za zdravljenje bolnikov v komi je pristalo v Omsku. Foto: Reuters
Nemško letalo z ekipo specialistov za zdravljenje bolnikov v komi je pristalo v Omsku. Foto: Reuters

V Omsk je že zgodaj zjutraj priletelo letalo z medicinsko opremo, ki ga je organizirala nemška nevladna organizacija Fundacija Cinema for peace ali Kino za mir, ki jo vodi Jaka Bizilj, Nemec slovenskega rodu.

Ta je za Radio Slovenija povedal, da je njegova fundacija v Omsk poslala letalo z nemškimi zdravniki, ki so že pregledali Navalnega, in da še vedno upajo, da ga bodo čim prej prepeljali v berlinsko bolnišnico, podobno, kot so storili pred dvema letoma, ko so zastrupili Petra Verzilova, povezanega s skupino Pussy Riot.

"Ko so zastrupili Petra Verzilova, sem poskrbel, da so ga prepeljali v Berlin. Včeraj zjutraj, ko je ves svet že vedel, jaz nisem ničesar vedel, sta me poklicala Nadežda Tolokonikova iz Los Angelesa, Pussy Riot, in Petra Verzilov iz Moskve. Spraševala sta me, ali bi lahko isto naredil za njihovega prijatelja Navalnega, in to smo potem poskusili," je dejal Bizilj za Radio Slovenija.

Navalnega čakajo v berlinski bolnišnici

V Berlinu je bila dopoldne na tiskovni konferenci, kjer je bil tudi Jaka Bizilj, RTV-jeva dopisnica Polona Fijavž. Kot je poročala, se je po videopovezavi javil tudi Peter Verzilov, ki se mu je pred dvema letoma zgodilo podobno kot Navalnemu. Bil je zastrupljen v Rusiji, en dan v komi, po treh dneh, ko se je zbudil, so ga prepeljali v berlinsko bolnišnico Charité, tudi s pomočjo organizacije Cinema for Peace.

"Prvi dan po zastrupitvi sem bil na intenzivni negi v strogi izolaciji," je dejal. Tudi pri njem zdravniki niso našli sledi strupa, te so odkrili šele pozneje, je poročala Fijavževa, ki se je pogovarjala tudi z Leonidom Volkovom, desno roko Navalnega. Ta ji je dejal, da pričakuje izpustitev Navalnega, "ko v telesu ne bo imel več strupov". Volkov je dejal, da je za izpustitev zelo zaslužna nemška vlada, "ki je pripravila vse dokumente in na ruske oblasti pritiska po formalnih in neformalnih poteh", je končala prispevek Polona Fijavž.

Nemčija in Francija pripravljeni pomagati

Zdravljenje Navalnega v Nemčiji sta pozdravila tako nemški zunanji minister Heiko Mass kot tudi kanclerka Angela Merkel, ki je sporočila, da lahko Navalni od Nemčije prejme vso potrebno pomoč in zdravstveno podporo. Podobno pomoč ponuja tudi Francija. Medtem pa se je javil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je Navalnemu zaželel hitro okrevanje in dejal, da ga bodo pomagali premestiti v tujino, vendar morajo predtem še počakati na izvide, poroča BBC.

Vodja zdravljenja Navalnega, Aleksander Murakovski. Foto: Reuters
Vodja zdravljenja Navalnega, Aleksander Murakovski. Foto: Reuters

Zavezniki Navalnega sumijo na zastrupitev s čajem

Zdravstveno stanje vodje ruske opozicije se je poslabšalo na poletu iz sibirskega mesta Tomsk proti Moskvi, zaradi česar je letalo zasilno pristalo v mestu Omsk, kjer so ga sprejeli na oddelek intenzivne nege. Sopotniki na letalu trdijo, da je Navalni, preden je omedlel, "kričal v bolečinah".

Sorodna novica Navalni v bolnišnici, zastrupili naj bi ga s čajem

Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je še isti dan na Twitterju sporočila, da je Navalni v "resnem, a stabilnem stanju" priključen na respirator. "Sumimo, da se je zastrupil s čajem. To je bila edina stvar, ki jo je zjutraj zaužil. Trenutno je nezavesten," je še zapisala in dodala, da je policija v bolnišnici zasegla njegove stvari.

Tujina zaskrbljeno spremlja dogajanje

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je predvsem zaradi razmer v Belorusiji sprejel nemško kanclerko Angelo Merkel. Čeprav so bile med napovedanimi temami pogovora predvsem razmere v Belorusiji po predsedniških volitvah in napetosti v vzhodnem Sredozemlju zaradi turškega iskanja plina, sta največ pozornosti namenila vodji ruske opozicije Alekseju Navalnemu, je za Radio Slovenija poročala dopisnica Mojca Širok.

Oba voditelja od Rusije pričakujeta pojasnila, jasnost in preiskavo okoliščin, zaradi katerih je ruski opozicijski politik v kritičnem stanju.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien je obtožbe o zastrupitvi Navalnega označil za "izjemno skrb vzbujajoče", če bodo zastrupitev potrdili, pa bi to lahko vplivalo na prihodnje odnose. Zaskrbljenost sta izrazila tudi britanski in litovski zunanji minister.

Urad Združenih narodov za človekove pravice pa je medtem sporočil, da je primer Navalnega izjemno skrb vzbujajoč in da mu morajo zagotoviti primerno oskrbo za okrevanje.

Tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je sporočila, da si želijo Navalnega zaradi varnosti premestiti v drugo bolnišnico. Foto: Reuters
Tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je sporočila, da si želijo Navalnega zaradi varnosti premestiti v drugo bolnišnico. Foto: Reuters

Navalni eden najglasnejših kritikov Putina

44-letni Aleksej Navalni je ena vidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji, znan po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom, in glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina. V Sibiriji je pred prihajajočimi lokalnimi volitvami skušal pridobiti podporo za opozicijske politike.

Navalni, vodja protestov leta 2011, je bil zaradi sodelovanja na nedovoljenih opozicijskih protestih že večkrat zaprt, leta 2017 pa je bil zaradi poneverbe tudi obsojen, kar mu je preprečilo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2018.