Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2018 razsodilo, da sta bili aretaciji Alekseja Navalnega v letih 2012 in 2014 politično motivirani in s tem predstavljata kršenje človekovih pravic. Foto: Reuters
Evropsko sodišče za človekove pravice je leta 2018 razsodilo, da sta bili aretaciji Alekseja Navalnega v letih 2012 in 2014 politično motivirani in s tem predstavljata kršenje človekovih pravic. Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je namreč na Twitterju sporočila, da je Navalni v komi in na intenzivni negi v bolnišnici v Sibiriji. Na letalu iz Sibirije proti Moskvi se je začel nenadoma zelo slabo počutiti, zaradi česar je letalo zasilno pristalo, Navalnega pa so prepeljali na intenzivni oddelek v bolnišnici v Omsku.

Po njenih besedah naj bi ga zastrupili tako, da so nekaj vmešali v njegov čaj, saj je bila to edina stvar, ki jo je zjutraj zaužil v lokalu na letališču v Tomsku v Sibiriji.

Kasneje je še sporočila, da je Navalni še vedno v komi in priključen na respirator. To so potrdili tudi v bolnišnici.

"Ne le da zdravniki delajo vse, kar je v njihovi moči. Zdravniki se zdaj resnično borijo, da bi mu rešili življenje," je novinarjem danes povedal zdravnik Anatolij Kaliničenko. Navalnemu za zdaj še niso postavili diagnoze, zato morebitne zastrupitve ne morejo ne potrditi ne ovreči. Zdravljenje za zdaj poteka simptomatsko.

Sorodna novica Aleksej Navalni: Blogar, ki bi bil predsednik

Vodstvo letališča po poročanju Tass preiskuje lokal, tja naj bi tudi že prišla sanitarna inšpekcija, in pregleduje posnetke varnostnih kamer. So pa sporočili, da noben drug obiskovalec lokala ni imel kakršnih koli težav.

Iz Kremlja so mu zaželeli hitrega okrevanja. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je ob tem dejal, da ni še nobenih dokazov, da bi bil zastrupljen in da gre samo za domneve. Če pa bodo v laboratoriju potrdili, da je zastrupljen, bodo tako kot za vsakega ruskega državljana uvedli preiskavo, je dodal.

Macron in Merklova ponudila pomoč

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta danes izrazila zaskrbljenost zaradi Navalnega. Ponudila sta mu pomoč, od Rusije pa pričakujeta pojasnila o njegovem stanju in okoliščinah.

Na skupni novinarski konferenci je Macron dejal, da mu je Francija pripravljena nuditi pomoč glede azila, zdravniške pomoči ali zaščite. Merklova pa je dejala, da bi se kritik Kremlja lahko zdravil v Franciji ali Nemčiji, da pa morajo za to prejeti prošnjo.

"Seveda smo pripravljeni nuditi vso potrebno pomoč Navalnemu in njegovi družini glede zdravja, azila in zaščite," je dejal Macron, ob tem pa pozval k popolni jasnosti glede okoliščin, v katerih je Navalni zbolel.

Večkrat aretiran

44-letni Aleksej Navalni je ena vidnejših opozicijskih osebnosti v Rusiji, znan po svojih kampanjah proti skorumpiranim kremeljskim uradnikom in politikom ter je glasen kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Pozimi leta 2011 je vodil tudi proteste proti Putinu. Od takrat so ga zaradi sodelovanja na nedovoljenih opozicijskih protestih že večkrat zaprli, leta 2017 pa je proti njemu zaradi poneverbe potekal tudi sodni postopek. Bil je obsojen, kar mu je preprečilo kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2018.

Navalni zastrupljen?