Podporniki Juliana Assangea pred sodiščem v Londonu. Foto: Reuters
Podporniki Juliana Assangea pred sodiščem v Londonu. Foto: Reuters

Januarja letos je sodnica v Londonu zaradi Assangeevega načetega duševnega zdravja in zaradi tveganja, da bi lahko v ameriškem zaporu storil samomor, zavrnila zahtevo ZDA za njegovo izročitev. A ameriški odvetniki skušajo zdaj izročitev doseči z novim poskusom.

Zapisali so, da skrbi glede Assangeevega duševnega zdravja ne bi smele preprečiti tega, da se mora spopasti z ameriškim pravosodjem. Trdijo še, da so Združenemu kraljestvu dali "sklop zagotovil", s katerimi so pomisleki sodnice postali brezpredmetni. "ZDA so se zavezale, da se bodo strinjale s tem, da Assangea, potem ko mu ameriško sodišče določi kazen, premestijo v Avstralijo, kjer bo lahko začel prestajati kazen," še piše v sodnih dokumentih.

Ameriške oblasti so proti 50-letnemu Avstralcu vložile obtožnico z 18 točkami, med katerimi so tudi obtožbe o vohunjenju. Assangeu ZDA očitajo, da je skupaj z žvižgačico Chelseo Manning ukradel in objavil tajne dokumente o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu, s čimer je ogrozil tajne sodelavce ZDA. Grozi mu do 175 let zapora.

Njegovo telesno in duševno zdravje naj bi bilo zelo slabo. Foto: Reuters
Njegovo telesno in duševno zdravje naj bi bilo zelo slabo. Foto: Reuters

"Izpustite Assangea"

Pred sodiščem v Londonu se je zbrala množica Assangeevih podpornikov, ki vzklikajo "Izpustite Juliana Assangea!" Za opustitev obtožb in njegovo izpustitev si prizadevata tudi organizacija za človekove pravice Amnesty International in Novinarji brez meja, poleg njih pa še 22 drugih organizacij. Imajo ga za preiskovalnega novinarja, ki je opozoril na vojne zločine.

Assange, ki ves čas zanika, da je storil kaj narobe, je zaprt v londonskem zaporu Belmarsh. V današnji obravnavi bi moral sodelovati po videopovezavi, a je sodišče sporočilo, da se ne počuti dovolj dobro. V sodni dvorani pa sta njegov oče in partnerica Stella Morris, s katero ima dva otroka.

Predtem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel, potem ko je Švedska zaradi domnevnih spolnih zločinov od Londona zahtevala njegovo izročitev. Aprila leta 2019 mu je ekvadorsko veleposlaništvo odreklo gostoljubje, britanske oblasti pa so ga zaprle zaradi kršenja določil o varščini, čeprav so Švedi postopek proti njemu ustavili. A za njegovo izročitev si še vedno prizadevajo v Washingtonu.

Bo združeno kraljestvo izročilo Assangea ZDA?