Poljski predsednik Duda je govoril o nastanitvi tisočih Američanov, medtem ko je Trump pozneje omenil številko dva tisoč vojakov. Pentagon še ni podal uradnih podrobnosti dogovora. Foto: AP
Poljska na svoje stroške dobila tisoč vojakov ZDA

Prav v času nastopa obeh predsednikov pred novinarji je Belo hišo preletelo razvpito vojaško letalo, katerega rojstvo in vpeljava v oborožene sile spremljajo številni zapleti.

ZDA bodo na Poljsko poslale tudi eskadriljo oboroženih brezpilotnih letal za izboljšanje obrambe pred Rusijo, Poljska pa namerava zgraditi vojaško oporišče za ameriške vojake in ga poimenovati "trdnjava Trump", katere vrednost je ocenjena na 1,7 milijarde evrov. Vseeno predsednik Trump ni obljubil stalnega oporišča ameriške vojske na Poljskem, za kar si prizadeva uradna Varšava.

Poljaki želijo zgraditi »trdnjavo Trump«

Tisoč na Poljsko napotenih vojakov se bo dejansko preselilo iz Nemčije, kjer imajo ZDA v številnih oporiščih po državi skupno stalno nastanjenih okoli 52 tisoč ameriških vojakov.

Duda je drugič v enem letu na obisku pri Trumpu, tokrat v okviru 20. obletnice včlanitve Poljske v vojaško zvezo Nato. Na Poljskem sicer vse od leta 2016 kroži do 5 tisoč ameriških vojakov, kar je del dogovora znotraj Severnoatlantskega zavezništva kot odgovor na rusko zasedbo in priključitev Krima.

Trump je na srečanju z Dudo hvalil povečanje poljske porabe za obrambo. Izrazil je tudi upanje, da bo Poljska kmalu postala članica programa visa waiver, ki bi njenim državljanom omogočil potovanje v ZDA brez vizumov, kar je cilj poljskih vlad že več kot 20 let.

Poljska je s podpisom nakupne pogodbe potrdil namero o nabavi 30 večnamenskih lovskih letal F-35. Ravno v času objave je predsedniška para preletel par omenjenih vojaških letal. Foto: AP