Dodik velja za proruskega voditelja, ki si prizadeva za odcepitev Republike Srbske od BiH-a. Foto: Reuters
Dodik velja za proruskega voditelja, ki si prizadeva za odcepitev Republike Srbske od BiH-a. Foto: Reuters

ZDA so že leta 2022 uvedle sankcije proti Dodiku, češ da s svojimi odcepitvenimi potezami ogroža krhki Daytonski mirovni sporazum, zdaj pa so jih uvedle še proti otrokoma, ki naj bi bila vpletena v njegove politične in gospodarske posle.

"Obseg korupcije družine Dodik je vzbudil zaskrbljenost tudi pri državah, ki se zanimajo za zagotavljanje tujih investicijskih sredstev Republiki Srbski," je sporočilo ameriško finančno ministrstvo in dodalo, da so nekatere vlade zavračale zagotavljanje sredstev, saj so se bale, da bi ta verjetno prejela Dodik in njegova družina.

"Namen današnjih ukrepov je prekiniti elemente finančnega omrežja, ki osebno bogati in omogoča Dodiku, da na račun ozemeljske celovitosti upravlja Bosno in Hercegovino, skupaj s splošno gospodarsko blaginjo Republike Srbske," so še sporočili iz Washingtona.

Ministrstvo za finance je Igorja Dodika še obtožilo, da je sodeloval pri podkupovanju opozicijskih politikov.

Sankcije so uvedene tudi proti štirim podjetjem, ki naj bi prejemala državno pomoč Republike Srbske s prednostno obravnavo, ker so v lasti Dodikove družine, je sporočilo ministrstvo.

"Ta mreža omogoča Dodikovo vodilno vlogo pri spodkopavanju Daytonskega mirovnega sporazuma iz leta 1995 in avtoritete visokega predstavnika ter ohranjanju globoko zakoreninjene korupcije v BiH-u," je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Karadžićev sin dosegel črtanje s seznama

Medtem pa je ameriško ministrstvo za finance s seznama sankcij črtalo Aleksandra Karadžića, sina nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića.

Družinski člani Karadžića, ki je bil obsojen vojnih zločinov zaradi svoje vloge v balkanskem konfliktu v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, so maja tožili ameriško ministrstvo za finance, ker so ostali na seznamu ameriških sankcij.