Antony Blinken. Foto: EPA
Antony Blinken. Foto: EPA

Blinken je po srečanju v intervjuju za ameriško televizijo NBC dejal, da ZDA močno skrbi, da Kitajska razmišlja o dobavi smrtonosne podpore Rusiji v vojni v Ukrajini. Vanga je opozoril, da bi ta podpora ali pomoč pri izogibanju sankcijam imeli "hude posledice" za odnos med ZDA in Kitajsko.

"Razmišljajo o dobavi več vrst smrtonosne pomoči, vključno z orožjem," je dejal Blinken in napovedal, da bo Washington kmalu razkril več podrobnosti.

Rusija in Kitajska sta februarja lani, tik pred rusko invazijo v Ukrajini, sklenili partnerstvo, njuni gospodarski odnosi pa so se še okrepili, medtem ko so se odnosi Rusije z Zahodom močno skrčili.

Zahod je zaskrbljen zaradi odziva Kitajske na vojno v Ukrajini. Nekateri opozarjajo, da bi zmaga Rusije vplivala na dejanja Kitajske glede Tajvana. Kitajska se je vzdržala pri obsodbi vojne oziroma jo imenuje "invazija".

Vang Ji. Foto: EPA
Vang Ji. Foto: EPA

Vang: Evropske države naj mirno razmislijo

Na konferenci je Vang ponovil poziv k dialogu. Evropskim državam je predlagal, naj "mirno razmislijo", kako naj se konča vojna.

Dodal je, da obstajajo "nekatere sile, ki očitno ne želijo, da pogajanja uspejo, ali da se vojna kmalu konča," ni pa navedel, koga s tem misli.

Do enournega srečanja Vanga z Blinknom je prišlo na nerazkriti lokaciji za zaprtimi vrati ob robu konference le nekaj ur po tem, ko je Vang ameriško sestrelitev kitajskega balona označil za "skoraj histerično" dejanje.

Vang je Blinknu še dejal, da morajo ZDA popraviti škodo, ki so jo povzročile bilateralnim odnosom s svojo "uporabo sile", pri čemer je mislil na sestrelitev balona, ki ga je Washington označil za vohunskega, Peking pa vztraja, da je balon zbiral podatke o vremenu in da je zašel s predvidene smeri.

"Poslati naprednega lovca, da z raketo sestreli balon, takšno obnašanje je neverjetno, skoraj histerično," je dejal Vang.

Blinken je za NBC dejal, da se Vang ni opravičil za balonov prelet ozemlja ZDA. "Dejal sem mu, da je bilo to nesprejemljivo in da se ne sme več ponoviti," je dejal ameriški minister.

Nedavno je tudi ameriški predsednik Joe Biden dejal, da se ne namerava opravičevati za sestrelitev balona.