Foto: EPA
Foto: EPA

"Ta pošiljka in 2,7 milijarde dolarjev od leta 2014 dokazujejo zavezanost ZDA, da pomaga Ukrajini pri krepitvi njene obrambe pred naraščajočo rusko agresijo," so dodali na ameriškem ministrstvu.

Moskva je Kijev večkrat pozvala, naj ne povečuje oborožitve. To bi lahko namreč ustvarilo dodatno vojaško napetost in Rusijo spodbudilo k prevzemu proruskih provinc Lugansk in Doneck, ki sta se odcepili.

Oboroževanje Ukrajine

Pred kratkim je Kremelj ostro kritiziral dostavo lahkega protitankovskega orožja iz Združenega kraljestva v Ukrajino, a je že več evropskih držav najavilo, da bo Ukrajino oborožilo.

Sorodna novica Lavrov po srečanju z Blinknom: Pisni odgovor ZDA pričakujemo prihodnji teden

Med njimi so Češka ter Estonija, Latvija in Litva – baltske države so v petek sporočile, da bodo v Ukrajino poslale ameriške protitankovske rakete in protiletalske sisteme.

Nemčija onemogoča dobavo orožja, proizvedenega v Nemčiji

A kot poroča The Wall Street Journal (WSJ), naj bi Nemčija onemogočala dostavo v Nemčiji proizvedenega orožja iz Estonije v Ukrajino.

Hkrati pa je nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht napovedala, da bo Nemčija v Ukrajino poslala poljsko bolnišnico, "vključno s potrebnim usposabljanjem", sofinanciranje Nemčije bo znašalo 5,3 milijona evrov.

Nemška vlada mora narediti vse, da omehča krizne razmere, je dejala za časopis Die Welt in dodala, da "dostava orožja trenutno ne bi bila v pomoč – to je soglasje v zvezni vladi".

Kijev kritičen do Berlina

Na to se je kritično odzval ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba, ki je Berlin pozval, naj zaradi bojazni pred rusko invazijo ne "spodkopava enotnosti" in ne "spodbuja Vladimirja Putina".

Kuleba se je na te izjave danes odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da se ne skladajo s "trenutno varnostno situacijo". Kot je poudaril, je "danes enotnost Zahoda v odnosu do Rusije pomembnejša kot kadar koli". "Nemški partnerji morajo prenehati spodkopavati enotnost s tovrstnimi besedami in dejanji ter spodbujati Vladimirja Putina k izvedbi novega napada na Ukrajino," je zapisal.

Ukrajina je sicer hvaležna Nemčiji za njeno dozdajšnjo podporo, zadnje izjave pa so za državo razočaranje, je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Obenem je danes ukrajinsko zunanje ministrstvo poklicalo na pogovor nemško veleposlanico v Kijevu zaradi izjav visokega predstavnika nemške vojske. Gre za po mnenju Kijeva "nesprejemljive izjave" vrhovnega poveljnika vojne mornarice Kay-Achima Schönbacha.

V petek sta se ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ameriški kolega Antony Blinken sešla na kriznih pogovorih v Ženevi. Rusija pričakuje pisni odgovor ZDA na svoje zahteve glede varnostnih zagotovil, Blinken pa je opozoril, da bodo ZDA odgovorile na vsako rusko grožnjo glede Ukrajine.

Ameriški in ruski zunanji minister brez napredka pri ukrajinski krizi