Antony Blinken. Foto: EPA
Antony Blinken. Foto: EPA

Srečal se je tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki se je zahvalil ZDA za podporo in pomoč v teh težkih časih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Močno upam, da bomo lahko ostali na diplomatski in miroljubni poti, a bo na koncu to odločitev predsednika Putina," je dejal Blinken med obiskom v ameriškem veleposlaništvu v Kijevu, kjer se je pozneje srečal z Zelenskim.

Če Putin ne bo izbral diplomatske poti, bo izbral konfrontacijo, in to bo za Rusijo imelo posledice, je opozoril Blinken.

Na mejah z Ukrajino je razporejenih več deset tisoč ruskih vojakov, kar krepi bojazni Zahoda pred morebitno invazijo v Ukrajino. Sosednja Belorusija, katere predsednik Aleksander Lukašenko je Putinov zaveznik, je v torek sporočil, da se bodo v državi ruski vojaki udeležili skupnih vojaških vaj.

Blinken obiskal Kijev

Blinken: Vemo za obstoj načrtov za povečanje ruskih sil

Blinken je pred pogovori z Zelenskim in ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo v Kijevu danes še opozoril, da bi lahko Rusija z lahkoto na meje poslala dodatne enote. Poudaril je, da vedo za obstoj načrtov za dodatno povečanje teh sil v zelo kratkem času, kar daje Putinu možnost, da hitro sprejme dodatne agresivne ukrepe proti Ukrajini.

Neimenovani visoki ameriški uradnik je medtem potrdil, da so ZDA odobrile dodatnih 200 milijonov ameriških dolarjev vojaške pomoči za Ukrajino ob 450 milijonih, ki jih je vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna že dodelila Kijevu. "Zavezani smo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine in ji bomo še naprej nudili pomoč, ki jo potrebuje," je dejal uradnik. Zelenski se je danes ob sprejemu Blinkna ZDA že zahvalil za to in drugo pomoč.

Blinken je tudi presodil, da Rusija, ki predvsem zahteva zagotovila, da Ukrajina ne bi bila sprejeta v Nato, ni bila izzvana. Rusijo je obtožil, da želi "izpodbijati nekatera temeljna načela, ki so podlaga za celoten mednarodni sistem in so potrebna za ohranitev miru in varnosti, kot je načelo, da en narod ne more s silo spremeniti meja drugega".

"Če bomo dovolili kršenje teh načel in nekaznovanost, bomo odprli zelo veliko Pandorino skrinjico. Ves svet opazuje, kaj se tu dogaja," je še opozoril.

Blinken še v Berlin in na srečanje z Lavrovom

Blinken bo v četrtek odpotoval še v Berlin, kjer se bo sestal z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock, s katero bosta govorila o skupnih prizadevanjih pri odvračanju, kot trdi Zahod, nadaljnje ruske agresije proti Ukrajini. To med drugim vključuje pripravljenost zaveznikov in partnerjev na uvedbo ukrepov, ki bi lahko imeli resne posledice in visoke gospodarske stroške za Rusijo.

Pogovorom z nemško kolegico bo sledilo še srečanje zunanjih ministrov v okviru četverice zaveznic, ki ob ZDA vključuje še Združeno kraljestvo, Francijo in Nemčijo. V petek pa naj bi se v Ženevi srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.