Težave z iskanjem zdravstvenih delavcev imajo predvsem invalidi. Foto: EPA
Težave z iskanjem zdravstvenih delavcev imajo predvsem invalidi. Foto: EPA

"Običajno jih pridobimo več kot sto letno. Zdaj jih je okoli 50," je dejal Peter Henry iz organizacije Origin, ki posreduje osebne asistente ljudem z boleznimi in poškodbami hrbtenice. Razmere so se zaostrile predvsem od julija dalje, je dodal.

Takrat se je v Združenem kraljestvu končalo obdobje, ko so lahko državljani EU-ja, ki živijo na Otoku, zaprosili za ohranitev pravic, ki so jih imeli pred brexitom. Po brexitu namreč državljani EU-ja načeloma ne morejo več delati v Združenem kraljestvu brez vizuma.

Veliko osebnih asistentov in negovalcev, ki živijo pri invalidih in jim pomagajo, prihaja iz tujine, britanske delovne sile na tem področju namreč ni dovolj, poroča Observer.

Na ta izziv je vlado že pred meseci opozorila organizacija za podporo invalidom Disable People Against Cuts, ki je pozvala k fleksibilnejšim potem priseljevanja za oskrbovalce, da bi preprečili "tiktakajočo bombo socialne oskrbe", a je vlada predlog, da bi osebnim asistentom olajšali priseljevanje, zavrnila.

Notranji minister Kevin Foster je ob tem dejal, da vlada ne misli uvajati nikakršne posebne migracijske poti za kateri koli sektor in da naj vrzel zapolnijo britanski delavci.