Leta 2021 je v Združeno kraljestvo prispelo več kot 28.000 ljudi, ki so z manjšimi čolni prečkali Rokavski preliv iz smeri Francije. Foto: EPA
Leta 2021 je v Združeno kraljestvo prispelo več kot 28.000 ljudi, ki so z manjšimi čolni prečkali Rokavski preliv iz smeri Francije. Foto: EPA

S pomočjo dogovora naj bi London skušal omejiti število ljudi, ki prihaja v državo, a Združeni narodi so ga že ostro kritizirali.

"Z današnjim dnem lahko vse, ki bodo nezakonito vstopili v Združeno kraljestvo, in tiste, ki so nezakonito vstopili od 1. januarja, premestimo v Ruando," je v današnjem nagovoru v Kentu na jugovzhodu Anglije dejal britanski premier Boris Johnson.

Vzhodnoafriško državo s težavami pri spoštovanju človekovih pravic je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ob tem označil za "eno najvarnejših držav na svetu, ki je svetovno priznana zaradi uspešnega sprejemanja in vključevanja prebežnikov".

"Ruanda bi v prihodnjih letih lahko sprejela več deset tisoč ljudi," je dejal Johnson, ki je bil izvoljen tudi na podlagi obljub, da bo omejil priseljevanje.

V času vladavine njegove vlade pa je v Združeno kraljestvo prišlo rekordno število prebežnikov, ki so prečkali Rokavski preliv. Leta 2021 je v državo namreč prispelo več kot 28.000 ljudi, ki so z manjšimi čolni prečkali Rokavski preliv iz smeri Francije.

Johnson je dejal, da je dogovor potreben za "reševanje neštetih življenj" pred nevarnostmi trgovine z ljudmi. Ob tem je napovedal še, da bo britanska agencija za nadzor na mejah odgovornost za patruljiranje v Rokavskem prelivu prenesla na mornarico.

"Kraljeva mornarica bo prevzela operativno poveljstvo v Rokavskem prelivu s ciljem, da noben čoln ne bo neopažen priplul v Združeno kraljestvo," je dejal Johnson, ki je v ta namen napovedal tudi dodatna finančna sredstva.

London bi Ruandi plačeval, da sprejme ljudi, ki jih sam noče

V skladu z novim predlogom, ki sicer še ni dokončno potrjen, bi Ruanda prevzela odgovornost za potovanje prosilcev za azil in prebežnikov, jim omogočila azilni postopek, nato pa bi jim v primeru uspešno končanega postopka zagotovila dolgoročno nastanitev.

"Ruanda pozdravlja to partnerstvo z Združenim kraljestvom," je v izjavi po navedbah AFP-ja dejal zunanji minister Ruande Vincent Biruta. Vse stroške v okviru dogovora naj bi financiralo Združeno kraljestvo, skupni znesek naj bi znašal približno 144 milijonov evrov.

Očitki o "institucionalnem rasizmu" in prelaganju odgovornosti

Načrt je medtem sprožil gnev britanskih opozicijskih politikov, ki so Johnsona obtožili, da poskuša odvrniti pozornost od kazni, ki mu je bila izrečena zaradi kršenja protikoronskih ukrepov, aktivistične skupine pa so projekt označile za "nečloveškega".

Tim Naor Hilton iz organizacije Refugee Action je vlado obtožil, da "svojo odgovornost prenaša na nekdanje kolonije, namesto da bi pošteno pomagala nekaterim od najranljivejših ljudi na svetu". Škotski minister za zdravje Humza Yousaf pa je zapisal, da ta načrt dokazuje, da je konservativna vlada "institucionalno rasistična".

Pričakovano so načrt ostro kritizirali tudi Združeni narodi oziroma njihova agencija za begunce UNHCR, ki mu "ostro nasprotujejo" in so ob njem "močno zaskrbljeni". Kot so poudarili, "si ljudje, ki bežijo pred vojno, konflikti in pregonom, zaslužijo sočutje in empatijo ter z njimi ne bi smeli trgovati kot z blagom".

UNHCR nasprotuje vsem dogovorom o vračanju beguncev in prosilcev za azil v tretje države brez zadostnih varnostnih jamstev in standardov, so še zapisali in dodali, da ti dogovori služijo zgolj prelaganju odgovornosti in izogibanju mednarodnim obveznostim ter so v nasprotju z mednarodnimi konvencijami na tem področju.