Britanski premier Boris Johnson. Foto: EPA
Britanski premier Boris Johnson. Foto: EPA

Prebežniki, ki bodo prejeli omenjena obvestila, bodo imeli med sedem in 14 dni časa za pritožbo.

Johnson je dejal, da pričakuje precejšnje pravno nasprotovanje "levičarskih odvetnikov", a da bo vlada pri odločitvi vztrajala, poroča BBC.

Nova politika predvideva preselitev ljudi, za katere britanske oblasti menijo, da so v državo vstopili nezakonito, v 6500 kilometrov oddaljeno Ruando.

Odločitev Londona je naletel na številne kritike. Med drugim tudi od več kot 160 dobrodelnih organizacij, cantenburyjskega nadškofa, opozicijskih strank, tudi vidnih konservativnih poslancev in poslank, vključno z nekdanjo premierko Thereso May.

Kritiki opozarjajo na težavo z etičnostjo, zakonitostjo, stroški in učinkovitostjo te politike. Več prosilcev za azil v Združenem kraljestvu naj bi se začelo skrivati zaradi strahu, da bi jih lahko poslali v Ruando. Rdeči križ je opozoril, da so se drugi prosilci začeli samopoškodovati, eden je poskusil storiti samomor.

Medtem se prihodi v državo po morju v malih čolnih nadaljujejo. Po zadnjih vladnih podatkih je v tednu med 2. in 8. majem prispelo 792 prebežnikov. Do zdaj je letos v Združeno kraljestvo po morju prispelo več kot 6000 prebežnikov.

Po podatkih notranjega ministrstva je lani čez Rokavski preliv v državo prispelo 28.526 prebežnikov, leto prej pa 8466.