Foto: Reuters
Foto: Reuters

Varnostni sporazumi naj bi na nek način ublažili strahove na Finskem in Švedskem glede ruskih groženj. Rusija je namreč zagrozila s "posledicami", če bi se katera od držav odločila za pridružitev Natu, poroča BBC.

"Če bi bila Švedska napadena in nas prosila za podporo, bomo to tudi zagotovili," je na skupni novinarski konferenci dejal Johnson.

"Velika Britanija in Švedska bosta v primeru nesreče ali napada na katero koli državo druga drugi pomagali na različne načine, lahko tudi z vojaškimi sredstvi," je dodala švedska premierka Magdalena Andersson.

Voditelja sta sporazum podpisala na premierkini podeželski rezidenci v mestecu Harpsund. Sporazum bo okrepil izmenjavo obveščevalnih podatkov in pospešil skupna vojaška usposabljanja, vaje in namestitve vojaških enot, navaja Reuters.

Johnson je podoben sporazum podpisal tudi s finskim predsednikom Saulijem Niinistöm.

Niinistö je ob tem dejal, da se mora ruski predsednik Vladimir Putin pogledati v ogledalo, če se Finska odloči pridružiti Natu. Johnson pa je poudaril, da je Nato obrambno zavezništvo in nikomur ne predstavlja grožnje.

Švedska in Finska sicer že imate tesne varnostne vezi z Združenim kraljestvom, saj so vse države del večnacionalne vojaške skupine za varnost na območju severnega Atlantika in Baltskega morja.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Finskem in Švedskem se po obdobju nevtralnosti krepi podpora Natu

Do podpisa varnostnih sporazumov prihaja v času, ko na Finskem in Švedskem potekajo intenzivne razprave o morebitnem vstopu v zvezo Nato. Ruska invazija v Ukrajini je namreč v obeh državah povzročila velik preobrat v javnem mnenju glede tega vprašanja. Po desetletjih vojaške nevtralnosti in konstantno nizke podpore članstvu v Natu med prebivalstvom obeh držav zdaj vstop v Nato podpira 76 odstotkov Fincev in približno polovica Švedov.

Odločitve in mnenja predstavnikov oblasti obeh držav glede vstopa v Nato se pričakuje v prihodnjih dneh. Johnson je danes po navedbah britanskega BBC-ja dejal, da bo Združeno kraljestvo podprlo vse ukrepe, ki jih bo Švedska sprejela v povezavi s članstvom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Obramba Evrope za prihodnje generacije"

"Švedsko in Finsko trdno in nedvoumno podpiramo, podpis dvostranskih varnostnih izjav pa zagotavlja dolgotrajno sodelovanje med našimi narodi. Skupaj bomo okrepili obrambo Evrope za prihodnje generacije," je po srečanju s švedsko premierko še dejal Johnson. Britanski premier in švedska premierka sta še poudarila, da odnosov z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po napadu na Ukrajino ne bo mogoče nikoli več normalizirati.

Neuradna varnostna zagotovila tudi od ZDA

Nordijski državi se ob tem sicer zavedata jeze Moskve, ki nasprotuje vsakršni širitvi Nata, zato sta od članic zveze zahtevali varnostna zagotovila, da bosta zaščiteni tudi v vmesnem obdobju med vložitvijo prošnje in pridobitvijo polnopravnega članstva.

Predstavniki Finske in Švedske so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v ta namen že opravili nekaj pogovorov z vojaško močnimi članicami Nata, vključno z ZDA, Francijo in Nemčijo, vendar pa je današnji sporazum z Veliko Britanijo prvi, ki je bil tudi javno objavljen.