Predstavniki Srbov, Judov, Romov in antifašističnih organizacij na Hrvaškem so v Jasenovcu že četrto leto zapored bojkotirali uradno spominsko slovesnost. Foto: AP
Predstavniki Srbov, Judov, Romov in antifašističnih organizacij na Hrvaškem so v Jasenovcu že četrto leto zapored bojkotirali uradno spominsko slovesnost. Foto: AP

Predstavniki Srbov, Judov, Romov in antifašističnih organizacij so današnjo slovesnost bojkotirali in se žrtev spomnili v petek, pri čemer so opozorili, da se zgodovinski revizionizem na Hrvaškem nadaljuje. Vladi premierja Andreja Plenkovića so očitali tudi, da izenačuje ustaške in partizanske žrtve.

Predsednik združenja judovskih občin Ognjen Kraus je hrvaške oblasti pri tem še opozoril, da zaradi nedelovanja državnih institucij skrajna desnica na Hrvaškem postaja vse agresivnejša. Pozval jih je, naj to zaustavijo in spoštujejo hrvaške zakone.

"Nedolžni ubiti zaradi vere, narodnosti in političnega prepričanja"

Predsednik sabora Gordan Jandroković pa je v Jasenovcu govoril danes. Poudaril je, da je šlo v tem taborišču za zločin ustaškega režima, ki ga je treba jasno obsoditi. Ob tem je pozval k boljšemu razumevanju in spoštovanju bolečine ter trpljenja vseh, ki so utrpeli izgube in ki so bili ubiti na različnih moriščih, tudi v Jasenovcu. Poudaril je, da se je hrvaški vrh v Jasenovac prišel poklonit žrtvi ljudi, ki so bili nedolžni ubiti zaradi svoje vere, narodnosti in političnega prepričanja. Slovesnosti so se sicer udeležili tudi premier Plenković in več ministrov.

Spominska slovesnost v Jasenovcu

"To je bil zločin ustaškega režima, ki ga je treba jasno obsoditi, poslati sporočilo zlasti mladim generacijam, da svoboda, demokracija in mir niso samoumevni, da okoli nas obstaja zlo in da se moramo proti njemu bojevati," je sporočil Jandroković.

Ob tem je zanikal trditve, da se je hrvaška vlada več ukvarjala s komemoracijo v Pliberku v spomin na hrvaške žrtve povojnih pobojev kot s tisto v Jasenovcu. Zatrdil je, da si vlada zelo prizadeva za zmanjšanje napetosti v družbi in poklon žrtvam.

Umrlo več kot 83.000 ljudi

Po podatkih upravljavcev spominskega območja Jasenovac so ustaši med letoma 1941 in 1945 umorili najmanj 83.145 ljudi, o katerih obstajajo osebni podatki, da so končali v taborišču. Med njimi je bila več kot polovica Srbov, več kot 16.000 Romov ter več kot 13.000 Judov. Na seznamu žrtev je tudi okoli 260 Slovencev.