Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kandidatka za kanclerko Zelenih Annalena Baerbock skuša v zadnjih dneh z obiski številnih mest k podpori prepričati čim več volivcev. Najmanj podpornikov imajo Zeleni v nekdanjih vzhodnonemških deželah, le okoli šest odstotkov.

Njenega shoda v Chemnitzu, v deželi Saški, se je udeležila Polona Fijavž.

Povsod v nekdanjih vzhodnonemških mestih imajo Zeleni težko delo, tako je bilo tudi tokrat. V imenu Zelenih je Annalena Baerbock tudi v Chemnitzu agirala za spremembe, saj da tako naprej ne gre.

"Zaščita podnebja je naloga naše generacije. In zdaj je nastopil pravi trenutek, ko je treba reči: Ustvarili bomo boljšo družbo, uvedli pravičnejša plačila v negi, v zdravstvu, uvedli 35-urni delovni teden," je sporočila nekaj sto podpornikom na na pol praznem glavnem trgu.

Annalena Baerbock skuša v zadnjih dneh z obiski številnih mest k podpori prepričati čim več volivcev. Foto: Reuters
Annalena Baerbock skuša v zadnjih dneh z obiski številnih mest k podpori prepričati čim več volivcev. Foto: Reuters

"Ekofašisti"

Aplavz, a tudi žvižgi med nekaj deset nasprotniki. "To so ekofašisti, ki bodo uničili našo državo. Če bodo na oblasti, bo Nemčija umrla," je povedala starejša gospa.

Starejša gospoda, ki sta s sabo prinesla piščalke, pa: "Ne, ne, to ni zame. Brez premoga, brez jedrske energije, tega ne želim."

"S temi ukrepi ne bomo rešili sveta. Vedno smo rekli, da so nemški inženirji najboljši, ja do zdaj. Kaj pa zdaj? Zdaj se vsa tehnologija proizvaja drugje. Nekje je treba začeti s podnebnimi ukrepi, a s pametjo in znanjem, ne s strankarsko demagogijo."

Strah pred prihodnostjo in spremembami

Med njimi je občutiti strah pred prihodnostjo, strah pred spremembami. Med tistimi, ki so navdušeno ploskali, pa so po večini mladi: "Prepričala me je, ker razmišljam o prihodnosti, o tem, ali bi imela otroke, in to je upanje, da se lahko obrne."

"Najpomembnejša tema je podnebje, za otroke, in to je treba urediti, in to je zadnja vlada, ki lahko še kaj spremeni."

V Chemnitzu je Baerbock prepričevala že prepričane. Majhna množica, ki se je zbrala v podporo Zelenim, je za Chemnitz velik korak, me podučijo domačini. Slogan Zelenih je "Pripravljeni smo, ker ste tudi vi" in za Chemnitz ni najprimernejši.