Zelenski je Varnostni svet nagovoril že v začetku aprila. Foto: Reuters
Zelenski je Varnostni svet nagovoril že v začetku aprila. Foto: Reuters

Članice je pozval tudi, naj obiščejo prizorišče ruskega napada na trgovinski center v Kremenčuku, v katerem je umrlo najmanj 20 ljudi. "Predlagam, da ZN pošlje posebnega odposlanca ali generalnega sekretarja, da lahko neodvisno preverijo informacije in potrdijo, da je šlo za ruski raketni napad," je Zelenski dejal o ponedeljkovem napadu.

Rusija napad na civiliste medtem zanika in trdi, da je zadela skladišče orožja, eksplozija pa je potem poškodovala trgovinski center, ki naj bi bil po ruskih navedbah v tistem času zaprt. Tuje tiskovne agencije, med njimi AFP, so potrdile, da v bližini centra ni nobenega skladišča orožja.

Zelenski je ZN prav tako prosil, naj ustvari zakonito definicijo izraza teroristična država, da bi bilo mogoče ruska dejanja uvrstiti v to kategorijo. "Nujno je treba ustanoviti sodišče, ki bo preiskalo vse, kar so ruske sile storile proti Ukrajincem," je dodal Zelenski.

Varnostni svet je nato pozval, naj ukrepa proti grozodejstvom Rusije in jo izključi iz organa, vse dokler namerava nadaljevati "terorizem" proti ukrajinskim civilistom. To se sicer ne more zgoditi, lahko pa bi se izpolnila njegova prošnja za posebno sodišče za ruske vojne zločine, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Varnostni svet sicer po zasedanju ni sprejel nobenega ukrepa, saj je Rusija ena od petih stalnih članic s pravico do veta in ima na svoji strani tudi stalno članico Kitajsko. Več kot eno uro pa so se vrstile kritike držav, ki obsojajo vojno, na račun Rusije.

Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN-u Dimitrij Poljanski se je medtem pritožil nad tem, da so Zelenskemu dali možnost nastopa, in zavrnil obtožbe, da Rusija v Ukrajini krade žito. Ob tem je zatrdil, da se bo ruska "posebna vojaška operacija" nadaljevala, dokler Ukrajina ne preneha obstreljevati Doneškega bazena.

Generalna podsekretarka ZN-a za politične zadeve Rosemary DiCarlo pa je povedala, da je ZN doslej v Ukrajini potrdil 10.600 mrtvih in ranjenih civilistov, dejansko število pa naj bi bilo veliko večje.

Veleposlaniki Albanije, ZDA, Združenega kraljestva, Francije, Irske in Norveške so medtem pred zasedanjem Varnostnega sveta skupaj ostro obsodili naraščanje števila ruskih raketnih napadov na civiliste in civilno infrastrukturo v Ukrajini.

Zaveznice Ukrajine zamrznile že več kot 330 milijard dolarjev ruskih sredstev

Delovna skupina za rusko elito, posrednike in oligarhe (REPO), ki jo sestavljajo zaveznice Ukrajine, je od začetka ruske invazije zamrznila več kot 330 milijard dolarjev finančnih sredstev v lasti ruske elite in centralne banke. Pri tem je opozorila, da njeno delo še zdaleč ni končano.

Delovna skupina je v današnji skupni izjavi navedla, da je blokirala 30 milijard dolarjev sredstev ruskih oligarhov in uradnikov ter imobilizirala 300 milijard dolarjev v lasti ruske centralne banke. Prav tako so zadržali najmanj pet luksuznih jaht in zamrznili razkošne nepremičnine v lasti ruskih milijarderjev.

"Skupaj bomo zagotovili, da bodo naše sankcije še naprej nalagale stroške Rusiji zaradi njene neizprosne in nenehne agresije v Ukrajini," je zapisala skupina v izjavi, ki jo je objavilo ameriško finančno ministrstvo.

Skupina REPO je bila ustanovljena 17. marca, tri tedne po invaziji na Ukrajino, da bi povečala gospodarski pritisk na Moskvo in tako ruskega predsednika Vladimirja Putina prisilila k ustavitvi vojne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njeni člani so visoki finančni in pravosodni uradniki iz ZDA, Avstralije, Francije, Kanade, Nemčije, Japonske, Italije, Združenega kraljestva in Evropske komisije. Vztrajno si prizadevajo za osamitev Moskve v svetovnem finančnem sistemu, s čimer so Kremlju otežili uporabo njegovega denarja na svetovnih trgih.