Zelenski in Duda skupaj z verskimi voditelji na spominski slovesnosti. Foto: Reuters
Zelenski in Duda skupaj z verskimi voditelji na spominski slovesnosti. Foto: Reuters

Andrzej Duda in Volodimir Zelenski sta se skupaj udeležila spominske maše v cerkvi ukrajinskega mesta Luck nedaleč od meje s Poljsko.

Bogoslužja so se udeležili tudi predstojniki največjih pravoslavnih in katoliških cerkva v Ukrajini ter vodja poljske škofovske konference, nadškof Stanislaw Gadecki.

"Skupaj se poklanjamo vsem nedolžnim žrtvam Volinije! Spomin nas združuje! Skupaj smo močnejši," sta hkrati tvitnila tako Zelenski kot urad predsednika Dude.

Vodja urada predsednika Dude je sporočil, da je skupno spominjanje žrtev obeh predsednikov "zgodovinsko", vendar je potrebnega še več dela.

"To ni konec te težke poti, na kateri razlagamo ukrajinskim prijateljem o zgodovinski resnici, ta pot se bo seveda nadaljevala," je za zasebno televizijo Polsat News povedal vodja urada Pawel Szrot.

Ukrajinski nacionalisti pobili do 100.000 Poljakov

Ukrajinska vstajniška armada in Organizacija ukrajinskih nacionalistov pod vodstvom Stepana Bandere sta med letoma 1943 in 1945 po različnih ocenah pobili med 50.000 in 100.000 Poljakov, ki so na območju Volinije in vzhodne Galicije na severozahodu Ukrajine predstavljali manjšino.

Poljski zgodovinarji navajajo, da je bilo v povračilnih operacijah ubitih do 12.000 Ukrajincev.

Poljska je tesna zaveznica Ukrajine v boju zoper rusko agresijo. Foto: Reuters
Poljska je tesna zaveznica Ukrajine v boju zoper rusko agresijo. Foto: Reuters

Morawiecki poziva k iskanju in identifikaciji posmrtnih ostankov

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v petek na prvi dan slovesnosti obiskal vasi Ostrovki in Puzniki, dve prizorišči pokola Poljakov. Spominske slovesnosti bodo vrhunec dosegle v torek, na 80. obletnico začetka pokolov.

"Ne bom miroval, dokler ne bo najdena in s spoštovanjem pokopana zadnja žrtev tega strašnega pokola v Voliniji," je dejal. Poljska si že leta prizadeva za dovoljenje Kijeva, da bi poiskali grobišča in izvedli izkope ter identifikacijo poljskih žrtev, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Poljska in Ukrajina tudi letos v kratkem sporu zaradi pokola

Pokol v Voliniji že dolgo predstavlja kamen spotike med Poljsko in Ukrajino. Poljski parlament je sprejel resolucijo, v kateri je zapisal, da je imel pokol v Voliniji elemente genocida. Ukrajina je takšno opredelitev doslej zavračala in trdila, da je šlo za konflikt, ki je prizadel obe državi.

Tudi v začetku letošnjega leta je prišlo do spora, ko je tiskovni predstavnik poljskega zunanjega ministrstva dejal, da bi se moral Zelenski opravičiti in prositi za odpuščanje za dogodke v Voliniji. Predsednik ukrajinskega parlamenta Ruslan Stefančuk je nato maja ublažil napetosti, ko je poljskemu parlamentu sporočil, da Kijev "razume bolečino Poljske".

Jermak: "Združeni proti skupnemu sovražniku"

Poljska je sicer zaveznica Ukrajine v njenem boju proti agresiji Rusije. Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je danes na Telegramu zapisal, da sta Ukrajina in Poljska "združeni proti skupnemu sovražniku, ki sanja, da bi nas razdelil".

Zelenski je na Twitterju tudi sporočil, da sta imela z Dudo ob robu dogajanja "kratko, a zelo vsebinsko" razpravo o prihajajočem vrhu zavezništva Nato v Vilni, kjer Ukrajina upa na približevanje članstvu. "Strinjali smo se, da bomo sodelovali, da bi dosegli najboljši možni rezultat za Ukrajino," je zapisal Zelenski.

Poljski premier Morawiecki je sicer v petek opozoril, da bo "brez popolne razjasnitve in popolne evidence zločinov v Voliniji, Rusija vedno uporabljala to karto za sejanje razdora med Poljaki in Ukrajinci".