Ukrajinske vojake na vzhodu države je danes obiskal predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA
Ukrajinske vojake na vzhodu države je danes obiskal predsednik Volodimir Zelenski. Foto: EPA

V vaseh ob razmejitveni črti med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti na vzhodu države je mogoče v zadnjih tednih znova slišati streljanje in eksplozije. Po navedbah opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi se je število kršitev premirja na meji s samooklicanima Doneško in Luganško republiko zelo povečalo, je poročala dopisnica RTV Slovenija iz Moskve Vlasta Jeseničnik.

Voditelji nepriznanih republik trdijo, da Ukrajina kopiči vojsko vzdolž razmejitvene črte med sprtima stranema, v Kijevu pa poudarjajo, da Minški sporazum o premirju kršijo proruski uporniki. Vojna na vzhodu Ukrajine je v zadnjih sedmih letih zahtevala več kot 13.000 življenj, je še poročala dopisnica.

Putin nemški kanclerki: Kijev izvaja provokativna dejanja

Kot poroča Reuters, je nemška kanclerka Angela Merkel ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v današnjem telefonskem pogovoru dejala, naj Kremelj prekine kopičenje vojske ob meji z Ukrajino, da bi se tako napetosti zmanjšale. Putin je na drugi strani obtožil Kijev, da v konfliktni regiji izvaja "provokativna dejanja". Rusija vztraja, da njene sile niso grožnja in da so defenzivne, a da bodo tam ostale, dokler bo Moskva ocenila, da je to potrebno.

Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters

Po besedah visokega uradnika Kremlja bi bila lahko Moskva pod določenimi pogoji prisiljena braniti svoje državljane v Donbasu in da bi lahko večje sovražnosti pomenile začetek konca Ukrajine kot države.

Kremelj je v izjavi po pogovoru Putina in Merklove sporočil, da je Putin "opozoril na provokativna dejanja Kijeva, ki namerno podpihuje zaostrene razmere vzdolž linije."

Ukrajinski predsednik Zelenski je danes obiskal vojake v vzhodnem Donbasu, da bi tako pokazal svojo podporo. Pred dvema dnevoma je Nato pozval, naj omogoči Ukrajini priključitev severnoatlantskemu zavezništvu. Moskva širitvi Nata ostro nasprotuje.

Visoki uradnik Kremlja, namestnik vodje ruske predsedniške administracije, Dmitrij Kozak je danes dejal, da se ukrajinska vlada obnaša kot "otrok, ki se igra z vžigalicami." Na vprašanje, ali bo Rusija zaščitila svoje državljane na vzhodu Ukrajine, je potegnil vzporednico z dogajanjem v Srebrenici. "Vse je odvisno od razsežnosti ognja. Če bo, kot pravi naš predsednik, Srebrenica, potem bomo ukrepali in jih (ruske državljane) branili."

Rusija in Ukrajina kopičita vojake