Srečanje voditeljev držav G7 in nagovor Zelenskega. Foto: EPA
Srečanje voditeljev držav G7 in nagovor Zelenskega. Foto: EPA

Zelenski je v svojem nagovoru po videopovezavi voditeljem skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki se sestajajo na dvorcu Elmau na Bavarskem, dejal, da razmere na bojišču postajajo vse težje za ukrajinsko vojsko, ki se sooča z napadi ruskih sil. Pozval jih je, naj storijo vse, kar lahko, da bi vojno v Ukrajini končali do konca leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski predsednik je pri tem poudaril, da je treba še naprej izvajati "težke kazenske ukrepe" proti Rusiji in "ne zmanjšati pritiska" kljub več svežnjem sankcij, ki so jih zahodni zavezniki doslej že sprejeli proti Moskvi.

Zelenski se je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa zahvalil voditeljem sedmerice držav za podporo Ukrajini. Po navedbah virov jih je zaprosil za podporo, ki obsega pet točk, in sicer sisteme protiletalske obrambe, varnost, izvoz ukrajinskega žita, sankcije in obnovo države, navaja Ansa.

G7 obljubil nadaljnjo pomoč

Voditelji G7 pa so v sprejeti izjavi Ukrajini zagotovili nadaljnjo podporo pri spopadanju z rusko agresijo. "Še naprej bomo zagotavljali finančno, humanitarno, vojaško in diplomatsko podporo ter podpirali Ukrajino, dokler bo to potrebno," so sporočili.

Podporo Zelenskemu in Ukrajini so voditelji G7 izrazili tudi posamično na Twitterju. "Kot G7 stojimo enotni na strani Ukrajine in jo bomo še naprej podpirali. Za to moramo vsi sprejeti težke, a nujne odločitve," je zapisal gostitelj srečanja, nemški kancler Olaf Scholz. "Še naprej bomo krepili pritisk na Putina. Ta vojna se mora končati," je bil odločen.

Podporo Ukrajini sta izrekla tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki se v imenu EU-ja udeležujeta vrha.

"Danes zjutraj nas je ukrajinski predsednik Zelenski seznanil z ruskimi napadi na Ukrajino. Občudujemo njegovo vodstvo in odpornost ukrajinskega ljudstva. G7 je pokazal izjemno enotnost. Dogovorili smo se, da bomo z Ukrajino vztrajali, dokler bo treba," je sporočila predsednica komisije.

Michel pa je na Twitterju zapisal, da "mora biti Kremelj poražen v Ukrajini" in poudaril "neomajno povezanost" G7 v solidarnosti z ukrajinskim narodom. "Denar, orožje in politična podpora. Vse mobiliziramo za Zelenskega in Ukrajino," je dodal.

ZDA nameravajo poslati zelo izpopolnjene protiletalske rakete

ZDA nameravajo Ukrajini poslati zelo izpopolnjene protiletalske rakete za obrambo pred ruskimi napadi, še navaja AFP. Ameriški predsednik Joe Biden je "nabavo naprednih sistemov zračne obrambe za Ukrajino postavil za prednostno nalogo".

Nakup "naprednega raketnega obrambnega sistema zemlja-zrak srednjega do dolgega dosega" ter drugega orožja za pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji bi lahko napovedali še ta teden.

Države G7 so v skupni izjavi tudi pozvale Rusijo, naj omogoči, da bodo pošiljke žita zapustile Ukrajino, da bi se tako izognili poslabšanju svetovne krize pri oskrbi s hrano.

"Odločno pozivamo Rusijo, naj brezpogojno preneha napadati na kmetijsko in prometno infrastrukturo ter omogoči prost prehod ladij iz ukrajinskih pristanišč v Črnem morju," so zapisali.

Skupino G7 tvorijo Kanada, Francija, Nemčija, Združeno kraljestvo, Italija, ZDA in Japonska, poseben status pa pripada tudi EU-ju. Tokratni vrh je posvečen predvsem vojni v Ukrajini in spopadanju z njenimi posledicami. Ob Ukrajini pa se bodo voditelji posvetili tudi prehranski varnosti, podnebnim vprašanjem, energetiki in zdravju.

Članice G7 so se zavezale k podpori in pomoči Ukrajini