Češkega predsednika Zemana so hospitalizirali 10. oktobra, takoj po srečanju z Babišem. Foto: Reuters
Češkega predsednika Zemana so hospitalizirali 10. oktobra, takoj po srečanju z Babišem. Foto: Reuters

Zeman je že nekaj tednov hospitaliziran v vojaški bolnišnici. Češki parlament se je že pripravljal na odvzem predsedniških pooblastil bolehnemu Zemanu, a se je predsednikovo stanje v zadnjih dneh izboljšalo.

Češki predsednik je v petek po premestitvi z intenzivnega na navadni bolnišnični oddelek sporočil, da "nima težav" z imenovanjem Fiale za premierja.

Predtem se je dalj časa ugibalo, da bi lahko Zeman mandat podelil aktualnemu premierju Andreju Babišu, saj je sklepanje opozicijskih zavezništev označil za "goljufijo". Babiševa stranka Ano sicer v parlamentu nima dovolj zaveznikov za oblikovanje parlamentarne večine.

Po češki ustavi mora predsednik po volitvah imenovati mandatarja za sestavo vlade. Običajno mandat podeli zmagovalcu volitev, a to ni nujno. Zeman je zdaj pozval Fialo, naj začne koalicijske pogovore, ni pa mu še uradno podelil mandata za sestavo vlade. To naj bi storil v nekaj tednih, poroča Reuters.

Koalicijska pogodba je že podpisana

Sorodna novica Na Češkem dosegli dogovor o koalicijski vladi

Fiala in njegova stranka ODS sta sicer koalicijske pogovore že opravila. Prejšnji ponedeljek sta zavezništvi Skupaj (Spolu) – ki ga sestavljajo stranke ODS, TOP 09 in krščanski demokrati (KDU-ČSL) – ter zavezništvi piratov in Stranke županov ter neodvisnih (Stan) sklenili koalicijsko pogodbo. Pri piratih mora sicer podpis pogodbe potrditi še članstvo stranke.

57-letnemu Fiali, nekdanjemu rektorju univerze, se zdaj očitno vendarle nasmiha premierski stolček. Nova konservativno-liberalna koalicija, ki ima v parlamentu udobno večino 108 od 200 poslanskih sedežev, želi med drugim občutno zmanjšati proračunski primanjkljaj z zdajšnjih več kot sedem na tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP), obljubljajo tudi reforme na številnih področjih.