Wolfgang Schäuble in Richard Ferrand sta si na zgodovinskem zasedanju takole segla v roke. Foto: Reuters
Wolfgang Schäuble in Richard Ferrand sta si na zgodovinskem zasedanju takole segla v roke. Foto: Reuters

Parlamentarno skupščino sestavlja 50 francoskih in 50 nemških poslancev, število predstavnikov posameznih strank je sorazmerno s številom v nacionalnih parlamentih, piše BBC. Naslednjič se bodo predvidoma sešli jeseni v Berlinu. Namenjena je predvsem izmenjavi mnenj in oblikovanju političnih pobud, ne pa sprejemanju obvezujočih sklepov ali pa zakonov. Za člane te skupščine so imenovani poslanci nemškega bundestaga in francoske narodne skupščine.

"Gre za zgodovinski dan," je dejal predsednik francoske narodne skupščine Richard Ferrand. Predsednik bundestaga Wolfgang Schäuble pa je v prvi vrsti zavrnil kritike, da naj bi se državi s to skupno skupščino odrekali nacionalni suverenosti: "Nova skupščina na suverenost obeh držav ne bo niti vplivala niti je ne bo odpravila." Schäuble je še dodal, da želijo predvsem krepiti skupni nemško-francoski gospodarski prostor in sodelovanje na področjih kulture, varnosti ter obrambe.

Skupščina se bo sestajala dvakrat na leto

Parlamentarna skupščina naj bi bedela tudi nad izvajanjem elizejske pogodbe iz leta 1963 in njene naslednice, ki sta jo konec januarja v Aachnu podpisala francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel. Sodelovanje med državama pa naj bi se okrepilo tudi na ravni skupnih ministrskih srečanj in v okviru skupnih obrambnih in varnostnih svetov. Skupščina se bo sestajala dvakrat letno.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je glasno nasprotoval temu zavezništvu, ki ga je označil za "francosko-nemško os". Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je ob podpisu pogodbe tedaj opozoril, da "okrepljeno sodelovanje v majhnih formatih ni alternativa sodelovanju celotne Evrope".