Do zdaj vladajoča stranka Fine Gael in opozicijska Fianna Fail sta poravnani pri 22 odstotkih. Po prvem štetju glasovnic v vseh 39 volilnih enotah so Zeleni prejeli 7,1 odstotka podpore, laburisti 4,4 odstotka in socialni demokrati 2,9 odstotka. To pomeni, da nobena od strank ni osvojila prepričljive večine, tako da se obeta naporno sestavljanje vlade.

Veselje v taboru Sinn Feina po objavi delnih izidov v nedeljo zvečer. V sredini predsednica Sinn Feina Mary Lou McDonald. Foto: EPA
Veselje v taboru Sinn Feina po objavi delnih izidov v nedeljo zvečer. V sredini predsednica Sinn Feina Mary Lou McDonald. Foto: EPA

Konec prevlade dveh strank
Do zdaj sta se na Irskem na oblasti izmenjevali uveljavljeni sredinski stranki Fine Gael in Fianna Fail, zdaj pa se je med njiju vmešala tretja stranka.

Izid volitev je glas za Sinn Fein v vladi
Vodja Sinn Feina Mary Lou McDonald je izid volitev označila za revolucijo. Izrazila je upanje, da bo lahko sestavila koalicijo z manjšimi strankami, ni pa izključila niti možnosti dogovora z največjima strankama. "Izid volitev je glas za Sinn Feinn v vladi. Ljudje so siti dveh strank, ki sta se menjavali na oblasti," je dejala McDonaldova. Sinn Fein, ki je nekoč veljal za politično krilo Irske republikanske armade (Ira), sicer verjetno ne bo najmočnejša stranka v parlamentu, saj na svoji listi ni imela dovolj kandidatov.

Preštevanje glasov bo trajalo še nekaj časa

Na Irskem kaže na zmago Sinn Feina

Ponoči je bila znana porazdelitev 60 od 159 sedežev v parlamentu, od tega jih je 29 pripadlo Sinn Feinu. Irska ima zapleten volilni sistem, ki omogoča prenos glasu za izvolitev več poslancev iz vsakega od 39 volilnih okrožij, zato bo preštevanje glasovnic trajalo še nekaj časa.

Varadkar: Zdaj imamo tristrankarski sistem
Obe veliki stranki Fine Gael in Fianna Fail sta pred volitvami izključili možnost koalicije s Sinn Feinom. "Kaže, da imamo zdaj tristrankarski sistem," je delne izide komentiral dozdajšnji premier in vodja stranke Fine Gael Leo Varadkar. "Sestavljanje vlade bo zaradi tega precej težko," je dodal.

"Ključno vprašanje zame je, da je država na prvem mestu," pa je dejal vodja stranke Fianna Fail Micheal Martin. "Vstopamo v drugačne, razdrobljene politične razmere in obdobje nestabilnosti ne bi bilo dobro za državo," je dodal. Stranka Fine Gael je – ob pomoči stranke Fianna Fail – manjšinsko irsko vlado vodila od leta 2016.