Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Glavno sporočilo srečanja bo večja podpora s težjim in sodobnejšim orožjem, ker gre za boj za naše vrednote," je dejal v Davosu v Švici, ob tem pa poudaril, da je "čas pomemben in da je nujno treba poslati več orožja Kijevu, ki si prizadeva potisniti ruske sile nazaj".

Opozoril je, da je zelo nevarno podcenjevati Rusijo, saj ruski predsednik Vladimir Putin načrtuje nove ofenzive in je že pokazal, da je pripravljen žrtvovati na tisoče mladih vojakov.

"Mobiliziral je več kot 200.000 vojakov in pridobiva orožje od avtoritarnih režimov, kot je Iran," je opozoril Stoltenberg. "Čas se izteka. Potrebe so nujne. Ukrajina potrebuje več podpore. To je boj za naše vrednote. Demokracija mora prevladati nad tiranijo."

Tudi poljski predsednik Andrzej Duda je poudaril nujnost dodatne vojaške pomoči Ukrajini, več sodobnih tankov in raket za obrambo, saj je na fronti veliko ruskih vojakov in se bojijo, da se pripravljajo na novo ofenzivo.

Velika Britanija je Ukrajini že obljubila 14 težkih tankov challenger, Poljska pa pravi, da ji je pripravljena poslati 14 tankov leopard 2 nemške izdelave, če bo Berlin dovolil njihov izvoz v Ukrajino.

Jens Stoltenberg na vrhu v Davosu. Foto: Reuters
Jens Stoltenberg na vrhu v Davosu. Foto: Reuters

Dva dni pred srečanjem v ameriškem vojaškem oporišču Ramstein se krepi pritisk na nemškega kanclerja Olafa Scholza, naj odobri izvoz tankov leopard 2, ki jih uporabljajo vojske več držav članic Nata. Scholz je danes govoril v Davosu, vendar se o tem vprašanju ni izrekel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je udeležence foruma v Davosu pozval k "hitremu sprejemanju odločitev" o pomoči Ukrajini.

V luči razprave o dobavi tankov za ukrajinsko vojsko je v videonagovoru zbranih v Davosu posvaril, da "tiranija prehiteva demokracije".
"Čas, ki ga svobodni svet porabi za razmišljanje, teroristična država porabi za ubijanje. Svet ne sme oklevati," je pozval in dodal, da "mora mobilizacija sveta prehiteti naslednjo vojaško mobilizacijo našega skupnega sovražnika".

Nato: Putin se pripravlja na dolgo vojno v Ukrajini

Zveza Nato pa je prepričana, da se ruska invazija na Ukrajino ne bo končala kmalu in da se Putin pripravlja na dolgo vojno, je ob začetku dvodnevnega zasedanja vojaškega odbora Nata dejal namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana. Hkrati je ponovil, da bodo Ukrajino še naprej podpirali, dokler bo to potrebno.

Geoana je prepričan, da bodo članice za okrepitev zmogljivosti Nata morale povišati proračunske izdatke za obrambo, razširiti proizvodnjo orožja in streliva ter bolje izkoristiti nove tehnologije, kot je umetna inteligenca.

Cilj Nata glede proračunskih izdatkov za obrambo v višini dveh odstotkov BDP-ja, ki je bil določen pred skoraj desetletjem, se zdaj vse bolj obravnava kot spodnja meja. Številne članice pa si prizadevajo, da bi na naslednjem rednem vrhu julija postavili nove cilje.

Ukrajinske oblasti menijo, da se bodo s sodobnimi zahodnimi raketnimi sistemi lažje branili pred ruskimi zračnimi napadi. Foto: Reuters
Ukrajinske oblasti menijo, da se bodo s sodobnimi zahodnimi raketnimi sistemi lažje branili pred ruskimi zračnimi napadi. Foto: Reuters

Patriote bo dobavila tudi Nizozemska

Nizozemski premier Mark Rutte pa je po srečanju z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom napovedal, da bo Nizozemska ponudila Ukrajini sistem zračne obrambe Patriot in se s tem pridružila ZDA in Nemčiji, ki so že obljubile napredne protiraketne sisteme.

Med obiskom v Beli hiši je Rutte sporočil, da bo Nizozemska zagotovila Ukrajini dodatno pomoč v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev, med drugim tudi protiraketne sisteme Patriot, ki si jih Kijev želi že dalj časa za obrambo pred ruskimi zračnimi napadi.

"Menim, da je pomembno, da se temu pridružimo, in o tem sem zjutraj razpravljal tudi z Olafom Scholzem," je dejal Rutte po pogovorih z Bidnom, ki se je nizozemskemu premierju zahvalil za "zelo zelo vztrajno podporo Ukrajini.

Rutte je pred obiskom tvitnil, da je pred potjo v Washington govoril z Zelenskim in poudaril, da grozljiv napad na civiliste v Dnipru jasno kaže, zakaj Rusiji ne smejo dovoliti zmage v vojni. Zaradi tega bodo še naprej usklajevali vojaško pomoč Ukrajini.

Michel podprl pošiljanje tankov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v pogovoru za CNN na srečanju v Davosu dejala, da morajo zahodne zaveznice pospešiti vojaško pomoč Ukrajini. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v razpravi s poslanci Evropskega parlamenta podprl pošiljanje tankov Ukrajini.

"Ukrajinci se upirajo in se bodo še naprej upirali, EU pa jih bo še naprej podpiral, dokler bo treba. Nujno potrebujejo več opreme, osebno podpiram dostavo tankov Ukrajini," je dejal v razpravi o sklepih decembrskega vrha EU-ja, na katerem so voditelji članic govorili tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini v njenem boju z rusko agresijo.

V sredo sta se na Poljskem prvič srečala načelnika generalštabov ukrajinske in ameriške vojske Valerij Zalužni in Mike Milley. Zalužni je na Facebooku sporočil, da se je generalu Milleyju "zahvalil za neomajno podporo in pomoč ZDA in ukrajinskih zaveznikov". Poudaril je tudi "nujne potrebe ukrajinske vojske za pospešitev zmage".

V ponedeljek so sicer v Oklahomo v ZDA prispeli ukrajinski vojaki, ki se bodo začeli usposabljati za uporabo protiraketnega sistema Patriot, ki so ga Kijevu obljubile ZDA.