Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po besedah Niinista se je zgodil preboj, potem ko so tri države podpisale skupni memorandum "o razširitvi njihove polne podpore zoper grožnje njihovi varnosti". Memorandum potrjuje, da bo Turčija na vrhu v Madridu podprla povabilo Finski in Švedski, da postaneta članici zavezništva, je še sporočil finski predsednik. O konkretnih korakih v pristopnem procesu se bodo članice zveze Nato dogovorile v prihodnjih dneh v Madridu, je še sporočil. "Vendar pa je ta odločitev zdaj neizogibna," je povedal v izjavi, ki jo je objavil njegov urad.

Turčija je sporočila, da so se strani dogovorile o okrepitvi sodelovanja v obrambni industriji in umiku omejitev glede prodaje orožje, pa tudi "polno sodelovanje v boju proti Kurdski delavski stranki (PKK) in njenim podružnicam".

Kot smo poročali, je Turčija do zdaj njun vstop pogojevala s prenehanjem podpore Kurdski delavski stranki, ki jo v Ankari obravnavajo kot teroristično skupino. Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je potrdil dogovor in dodal, da bosta Švedska in Finska umaknili svoje omejitve glede prodaje orožja Turčiji. Voditelji članic bodo po njegovih besedah skandinavski državi v Nato povabili v sredo. Nato bo sledil podpis pristopnih protokolov, ki ju bo moralo ratificirati še vseh 30 držav članic Nata. Kdaj bosta postali članici, Stoltenberg ni želel napovedovati.

Stoltenberg je pojasnil, da bosta morali Švedska in Finska še dopolniti svojo nacionalno zakonodajo, zavezali pa sta se tudi k zatiranju dejavnosti teroristične organizacije Kurdska delavska stranka (PKK).

Ob tem je poudaril, da je pridružitev Švedske in Finske pomembna tako za ti dve državi kot za Nato, predvsem pa za baltske države. "To je tudi jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da so Natova vrata odprta," je dejal.

Vrh namenjen okrepitvi podpore Ukrajini

Stoltenberg je sicer še pred začetkom današnjega vrha dejal, da bo zavezništvo okrepilo podporo Ukrajini, tako zdaj kot dolgoročno. Napovedal je, da bo vrh "transformativen" in da bodo na njem sprejete številne odločitve, vključno z novim strateškim konceptom za novo varnostno realnost. "Na vrhu nameravamo okrepiti podporo naši tesni partnerici Ukrajini, tako zdaj kot dolgoročno," je na Twitterju zapisal Stoltenberg. Dodal je, da je danes govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim o poteku vojne v Ukrajini.

Na vrhu v Madridu naj bi zveza Nato predstavila svojo najpomembnejšo spremembo politike od časa hladne vojne. Cilj tega je, da bi se zoperstavili grožnji, ki jo trenutno predstavlja Rusija, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Predvsem zaradi nevarne velike sosede bo Nato število svojih sil za hitro odzivanje povečal s 40.000 na kar 300.000 in okrepil bojne skupine na vzhodnem krilu zavezništva.

Iz Slovenije se bo vrha udeležil premier Robert Golob, spremljala ga bosta zunanja ministrica Tanja Fajon in obrambni minister Marjan Šarec.

Turčija umaknila blokado Finske in Švedske