"Imate moč, da nam pomagate," je dejal Floyd. Foto: Reuters

"Posnetki, na katerih ste videli, kako mojega brata mučijo in umorijo pred kamerami, prikazujejo način, kako policija obravnava temnopolte v ZDA," je dejal Philonise Floyd, ki se je nujne razprave o rasizmu v Ženevi udeležil prek videopovezave. "Upam, da boste razmislili o ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi preiskovala policijske uboje temnopoltih v ZDA."

Nujna razprava Sveta ZN-a za človekove pravice, ki so jo sklicali na poziv afriških držav, se bo nadaljevala v četrtek.

Leopold Ismael Samba, veleposlanik osrednjih afriških držav, ki je spregovoril v imenu afriških držav, je vse vlade pozval, naj se s skupnimi ukrepi spopadejo s sistemskim rasizmom in policijskim nasiljem.

V razpravi sodeluje tudi visoka komisarka ZN-a za človekove pravice Michelle Bachelet, ki je dejala, da so nujna tudi uradna opravičila. Bacheletova je pozvala države, naj preučijo svojo zgodovino in si prizadevajo za boljše razumevanje razširjenosti sistematske diskriminacije. "Za današnjim rasnim nasiljem, sistemskim rasizmom in diskriminatorno politiko je neuspeh prepoznavanja in spopadanja z zapuščino suženjstva in kolonializma," je povedala. Pozvala je tudi k hitrim in odločnim reformam glede uporabe sile v policiji. "Življenja temnopoltih štejejo. Življenja staroselcev štejejo. Življenja drugih nebelcev štejejo. Vsa živa bitja se rodijo enakopravna in imajo enake pravice," je dejala.

Michelle Bachelet. Foto: Reuters
Michelle Bachelet. Foto: Reuters

Za resolucijo potrebnih 47 glasov

Reuters poroča, da so ameriški uradniki lobirali pri afriških državah, da so omilile svoj osnutek resolucije. Zadnji osnutek ne omenja več ZDA, niti ne govori o vzpostavitvi ZN-ove preiskovalne komisije. ZDA se zadnji dve leti ne udeležujejo razprav, saj so iz Sveta ZN-a za človekove pravice izstopile. Za sprejetje resolucije je dovolj navadna večina (47 glasov). To bi bila prva komisija, ki bi se ukvarjala predvsem z razmerami v eni od zahodnih držav.

Ameriški veleposlanik pri ZN-u v Ženevi Andrew Bremberg je v izjavi zapisal, da se njegova država spopada z rasno diskriminacijo in da so po Floydovi smrti začeli izvajati reforme v policiji. "Kot vodilni svetovni zagovornik človekovih pravic pozivamo vse države, naj pokažejo enako stopnjo transparentnosti in odgovornosti, ki jo kažemo ZDA in naše demokratične partnerice."

V imenu Evropske unije je zbrane nagovorila hrvaška veleposlanica Vesna Batistić Kos. "Incidenti rasno motiviranega nasilja in sovraštva se dogajajo v vseh regijah sveta in pogledati moramo v lastne duše. EU je odločen, da bo prekinil tovrstne zločine iz sovraštva."