Pravica do pozabe daje državljanom EU-ja možnost, da na spletnih brskalnikih zahtevajo izbris določenih podatkov o sebi. Foto: Reuters
Pravica do pozabe daje državljanom EU-ja možnost, da na spletnih brskalnikih zahtevajo izbris določenih podatkov o sebi. Foto: Reuters

Podatke o gibanju državljanov je naročilo že več držav, od Kitajske, Singapurja do Izraela. Za novim koronavirusom po svetu je umrlo več kot 50.000 ljudi, okuženih pa je več kot milijon ljudi po vsem svetu. Iz posredovanih podatkov bo razviden povečan ali zmanjšan obisk lokacij, kot so parki in trgovine.

Sorodna novica 31. december: nekaj primerov na Kitajskem, 3. april: več kot milijon okuženih po vsem svetu

Google sicer zagotavlja, da bodo posredovani podatki, podobno kot so spremljanje prometnih zamaškov in merjenje prometa s pomočjo Googlovih zemljevidov, anonimni. "V objavi ne bodo na voljo nobeni osebni podatki uporabnikov," so zagotovili iz podjetja.

Spletni velikan upa, da bodo poročila pomagala pristojnim oblastem pri odločitvah o upravljanju s pandemijo covida-19.

Izgovor za še večji nadzor državljanov?

Potezam spletnih velikanov, ki so pripravljeni deliti lokacije svojih uporabnikov, ostro nasprotujejo aktivisti, ki menijo, da avtoritarni režimi koronavirus uporabljajo kot izgovor za povečanje nadzora nad državljani. Po pojasnilih vodje Googlovega zdravstvenega oddelka Karen DeSalvo bodo podatki o obremenjenosti lokacij izraženi v odstotnih točkah, ne v absolutnih številkah.

6,5 milijona za omejitev širjenja napačnih informacij

Google je v četrtek napovedal, da bo 20 organizacijam, ki se ukvarjajo s preverjanjem resničnosti objavljenih informacij, trenutno predvsem o novem koronavirusu, namenil 6,5 milijona dolarjev. Cilj posebnega programa je širša uporaba obstoječih znanstvenih dognanj in omejitev širjenja napačnih informacij.