Googlovi uslužbenci so protestirali pred uradi podjetja v New Yorku in Sunnyvillu v Kaliforniji in v njih. Foto: Reuters
Googlovi uslužbenci so protestirali pred uradi podjetja v New Yorku in Sunnyvillu v Kaliforniji in v njih. Foto: Reuters

Pogodbo za 1,2 milijarde dolarjev vredni projekt sta omenjeni podjetji z izraelsko vlado sklenili leta 2021.

Googlovi uslužbenci, povezani s protestno skupino No Tech For Apartheid (Ne tehnologiji za apartheid), so mirne proteste izvajali v uradih podjetja v New Yorku in Kaliforniji.

Po navedbah Googla so protestniki motili delo v uradih in "fizično ovirali delo drugih zaposlenih in jim preprečevali dostop do objektov", poroča BBC.

Odpust 28 zaposlenih je še zaostril že dalj časa trajajoče napetosti med tehnološkim velikanom in zaposlenimi, ki nasprotujejo dobavi tehnologije izraelski vladi.

Protesti so tako potekali že lani, po začetku vojne v Gazi oktobra, ko so protestniki nosili transparente z napisi "Nič več genocida za dobiček".

Na zadnjih protestih so omenjeni člani osebja zakorakali v pisarne in jih niso želeli zapustiti, zato so pri Googlu poklicali varnostnike, da jih odstranijo. Policija je aretirala devet ljudi, ki jih je Google nato suspendiral.

Vodstvo podjetja je vedenje svojih zaposlenih označilo za "popolnoma nesprejemljivo". Marca letos je Google odpustil tudi delavca, ki je javno protestiral proti projektu Nimbus na konferenci o izraelski tehnologiji.

Google ni edino podjetje, na katero letijo kritike zaradi Izraela. McDonald's je tako na začetku meseca sporočil, da bo odkupil svojo 30 let staro izraelsko franšizo od podjetja Alonyal in ponovno prevzel lastništvo nad 225 poslovalnicami, ki zaposlujejo več kot 5000 ljudi.

Ameriška veriga s hitro hrano je na udaru bojkotov in protestov, vse odkar je Alonyal kmalu po napadih Hamasa na Izrael 7. oktobra napovedal, da bo doniral brezplačne obroke izraelski vojski.