Antonio Guterres. Foto: EPA
Antonio Guterres. Foto: EPA

Guterres je opozoril, da so največja naftna podjetja v preteklem četrtletju skupaj ustvarila skoraj 100 milijard dolarjev dobička. Vlade vseh držav je pozval, naj te dobičke obdavčijo in sredstva porabijo za pomoč najranljivejšim.

Kot poroča BBC, so štiri izmed največjih naftnih podjetij, Exxon, Chevron, Shell in TotalEnergies, v zadnjem četrtletju skupaj zaslužila skoraj 51 milijard dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani.

"Ta grotesken pohlep je prizadel najrevnejše in najranljivejše, ob tem pa uničuje naš edini dom," je dejal Guterres na novinarski konferenci ob objavi poročila Skupine za odgovor na svetovno krizo, ki jo je ustanovil za spopadanje s krizo prehrane, energije in financ.

Sorodna novica Naftna velikana ExxonMobil in Chevron z rekordnima četrtletnima dobičkoma

Svet je komaj začel počasi okrevati po pandemiji covida, ko je Rusija z napadom na Ukrajino povzročila novo krizo, od katere imajo koristi naftna in plinska podjetja.

Poročilo krizne skupine se osredotoča na energijo in Guterres bo skušal doseči podoben dogovor, kot je bil dosežen za izvoz žita iz Ukrajine.

Kriza s hrano se sicer zmanjšuje in cene pšenice so od rekordnih že padle za približno 50 odstotkov, cene koruze in gnojil pa za 25 odstotkov. Padla je tudi cena nafte, le cena plina ostaja zelo visoka.

Krizna skupina poziva države, naj skušajo varčevati z energijo, tudi pri uporabi klimatskih naprav in ogrevanju, z zmanjšanjem zračnega prometa, obnovo stavb in s spodbujanjem javnega prevoza, obenem pa naj pospešijo razvoj obnovljivih virov energije.

Guterres za obdavčitev podjetij, ki izkoriščajo krizo