Po dogovoru z EU-jem bi številni prebežniki iz afriških držav obtičali v Tuniziji, kjer bi jih nato oblasti vrnile v domovino. Foto: EPA
Po dogovoru z EU-jem bi številni prebežniki iz afriških držav obtičali v Tuniziji, kjer bi jih nato oblasti vrnile v domovino. Foto: EPA

HRW je sporočil, da je od marca opravil intervjuje z več kot 20 prebežniki in prosilci za azil v državi, skoraj vsi pa so pričali o tem, da so jim tunizijske oblasti kršile človekove pravice.

Nevladna organizacija s sedežem v New Yorku je v svojem poročilu med zapisanimi kršitvami navedla "pretepanje, uporabo čezmerne sile, nekatere primere mučenja, samovoljne aretacije in pridržanje, kolektivne izgone, nevarne dejavnosti na morju, prisilne izselitve ter krajo denarja in premoženja".

Sedem izmed 20 intervjuvancev so del skupine od 1200 temnopoltih Afričanov, ki naj bi jih tunizijski varnostni organi premestili v puščavska območja ob meji z Libijo in Alžirijo.

O enem takem primeru so v nedeljo, torej na dan podpisa pogodbe med EU-jem in Tunizijo, poročali dopisniki francoske tiskovne agencije AFP. Libijski mejni organi so namreč rešili več deset izčrpanih in dehidriranih ljudi, ki naj bi jih v puščavi pustili pripadniki tunizijske vojske in narodne garde.

Vsako leto skuša nešteto afriških prebežnikov prečkati Sredozemlje in doseči Evropo. Foto: EPA
Vsako leto skuša nešteto afriških prebežnikov prečkati Sredozemlje in doseči Evropo. Foto: EPA

Ta primer sledi izgonu več sto tujcev iz tunizijskega pristaniškega mesta Sfax v začetku meseca, o katerem so za AFP pričali številni nevladniki in drugi viri.

EU namenja Tuniziji 100 milijonov evrov za ustavljanje prebežnikov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nizozemski premier Mark Rutte in italijanska premierka Giorgia Meloni so v nedeljo v Kartagini s tunizijskim predsednikom Kaisom Sajedom podpisali dogovor o sodelovanju pri preprečevanju nezakonitih prihodov migrantov.

V okviru dogovora bo EU letos več kot 100 milijoni evrov finančnega nadomestila dodelila Tuniziji za njen prispevek pri ustavljanju prebežnikov in beguncev na njihovi poti v Evropo. Skupno naj bi Bruselj ekonomsko opustošeni Tuniziji pomagal z 900 milijoni evrov.

HRW je zato pozval države članice EU-ja, naj začasno zadržijo sporazum s Tunizijo, dokler se temeljito ne preuči njegov vpliv na človekove pravice ljudi na poti.

Nevladniki nedavni porast primerov slabega ravnanja z migranti povezujejo s Sajedovo vse ostrejšo retoriko. Tunizijski predsednik je februarja namreč sporočil, da ne bo dovolil, "da nezakoniti prebežniki ostanejo v Tuniziji in da se spodkopavajo državne institucije ali spreminja demografska sestava Tunizije".

Odtlej se je število poskusov odhodov iz države proti Evropi še povečalo. Italijanski otok Lampedusa je od tunizijske obale oddaljen okoli 150 kilometrov.