Od januarja letos se je na nevarno pot čez morje podalo 17.000 prebežnikov. Foto: AP
Od januarja letos se je na nevarno pot čez morje podalo 17.000 prebežnikov. Foto: AP

Ribičem je sicer uspelo rešiti 16 ljudi, ki so se iz Zuvare v Libiji odpravili na nevarno pot čez Sredozemsko morje proti Italiji. Rešene so predali eni od vojaških ladij, ki sodeluje pri iskalni akciji.

Brodolom se je zgodil v bližini tunizijskega mesta Sfax, čoln pa je domnevno v četrtek izplul iz sosednje Libije in je bil na poti v Italijo.

Čez morje 30 odstotkov manj ljudi kot lani

Letos se je na nevarno pot čez morje podalo 17.000 prebežnikov, kar je za 30 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je od 1. januarja letos pri prečkanju morja umrlo 443 ljudi, v enakem obdobju lani pa 620.

Mednarodni inštitut za politične študije (ISPI) je poročal, da je med januarjem in aprilom letos umrl vsak osmi človek, ki se je podal na pot iz Libije.

Italija ne želi prebežnikov

Italijanski premier Matteo Salvini je že pred časom razglasil zaprtje italijanske obale za prebežnike oziroma nevladne ladje, ki prebežnike rešujejo na morju. Tako so morali reševalno ladjo Mare Jonio s 30 ljudmi na krovu v petek zjutraj zasidrati v Lampedusi. Med rešenimi sta bili tudi nosečnici, osemletna deklica in štirje malčki.