Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Po poročanju Televizije Slovenija je bil na srečanju skrajnih desničarjev v Trstu tudi član deželne vlade Furlanije - Julijske krajine in član stranke Bratje Italije. Predsednica stranke in italijanska premierka Georgia Meloni vztraja, da se v stranki distancirajo od fašizma.

Ob tem se vrstijo zgroženi odzivi slovenske manjšine. Sicer se je dogodek zgodil ravno v času, ko je na obisku v Italiji slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. "Pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, so simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje. S predsednikom republike Mattarello sva poudarila zavezanost skupni evropski poti Slovenije in Italije, usmerjeni v prihodnost, spoštovanje in sodelovanje. Dogajanje v Trstu nima mesta na tej poti," je slovenska predsednica zapisala na Twitterju.

Na dogodek se je prek Twitterja odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. "Obžalujem, da se prizori fašističnih pozdravov, ki smo jih videli v Trstu, še vedno pojavljajo v 21. stoletju. Do takšnih pojavov moramo imeti ničelno toleranco. Sodelovanje med nami je usmerjeno v prihodnost, kar potrjujejo sestanki v zadnjih mesecih," je zapisala.

Incident s fašističnimi pozdravi v Trstu