Indija je na ozemlju Pakistana izvedla letalske napade na položaje islamistične skupine Džaiš-e-Mohamed. Foto: Reuters
Indija je na ozemlju Pakistana izvedla letalske napade na položaje islamistične skupine Džaiš-e-Mohamed. Foto: Reuters

Po navedbah zunanjega ministra Vidžaja Gokhaleja (Vijay Gokhale) je bila tarča napadov skupina Džaiš-e Mohamad (JeM), ki ima za svoje oporišče kraj Balakot v Pakistanu. Kot je dejal Gokhale, je bilo ubitih več borcev skupine, vključno z več višjimi poveljniki.

"V operaciji je bilo ubitih veliko teroristov, vaditeljev, visokih poveljnikov in džihadistov Džaiš e Mohameda, ki so se urili za napade," je povedal Gokhale, "prejeli smo verodostojne obveščevalne podatke, da je skupina načrtovala nove samomorilske napade v Indiji. Zaradi neposredne grožnje so bili ti preventivni napadi nujni," je dodal.

Pravica do samoobrambe

Pakistan je v odgovor poslal svoja bojna letala, poroča BBC.
Vodja pakistanske diplomacije Šah Mehmud Kureši je ob tem opozoril, da si njegova država pridružuje pravico do samoobrambe in ustreznega odgovora.

Pakistanski premier Imran Kan, ki je sklical tudi izredno zasedanje sveta za nacionalno varnost, je obsodil "neodgovorno indijsko politiko". Trditve o napadu je označil za "nesmiselne in fiktivne". "To dejanje je namenjeno domači javnosti, ki je v volilni kampanji, z njim pa ogrožajo mir in stabilnost v regiji," je povedal.

Zaostritev odnosov med državama

Napad je še zaostril napetosti med dvema jedrskima silama.
Pakistanski borci so 14. februarja izvedli samomorilski napad na indijski varnostni konvoj v Pulvami, delu Kašmirja, ki je pod indijsko upravo. Pri tem je bilo ubitih 46 pripadnikov indijske paravojaške policije.

To je bil najsmrtonosnejši napad na indijske sile v Kašmirju v zadnjih desetletjih. Odgovornost za napad je prevzela skupina Džaiš-e Mohamad.

Kitajska in EU mirita strasti

Kitajska je po današnjem incidentu obe strani pozvala k zadržanosti in stabilizaciji razmer na območju.

Podoben je bil tudi odziv Evropske unije. "Ostajamo v stiku z obema državama in verjamemo, da je pomembno, da obe ostaneta kar se da zadržani in se izogibata nadaljnjim stopnjevanjem napetosti," so sporočili.