Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nato je pobegnil, domnevno ker se mu je orožje zaskočilo. Po napadu je celo sam poklical številko za klic v sili in prijavil zločin, pozneje pa se predal policiji.

Napadalec je 19-letni John Earnest, ki ga preiskujejo tudi v povezavi z napadom na mošejo konec marca v San Diegu. Tokrat so bila njegova tarča Judje ob koncu njihovega velikega praznika osvoboditve iz egiptovskega suženjstva (pasha). Napad se je zgodil natanko pol leta po pokolu v sinagogi v Pittsburghu, kjer je umrlo 11 ljudi.

Earnest je vstopil v sinagogo okoli 11.20 po krajevnem času in začel streljati na okoli 100 zbranih vernikov. Z ognjem mu je odgovoril ameriški mejni agent, ki je bil v sinagogi, a napadalca ni zadel.

Kmalu po pobegu iz sinagoge je Earnest poklical številko za klic v sili in napad prijavil, nato se je predal policistu, ki ga je ustavil na cesti.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Šerif okrožja San Diego William Gore je povedal, da preiskovalci ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI zaslišujejo Earnesta.

Preučujejo tudi njegove objave na družbenih omrežjih, na katerih naj bi malce pred napadom objavil več antisemitskih sporočil in svoj manifest, hvalil pa naj bi napade na mošeje marca na Novi Zelandiji in sinagogo v Pittsburghu 27. oktobra lani. Preiskali so tudi njegov dom.

"Jasno je, da to preiskujemo kot umor," je povedal Gore. Vendar pa po njegovih besedah preverjajo tudi, ali je morda šlo za zločin iz sovraštva ali kršenje državljanskih pravic.

Ranjeni v stabilnem stanju

Vsi trije ranjeni se zdravijo v bolnišnici in so v stabilnem stanju. Med njimi so dva odrasla moška, vključno z rabinom, in osemletna deklica. Izraelsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta med ranjenimi dva izraelska državljana, in sicer deklica in njen 31-letni stric.

Ameriški najstnik streljal v sinagogi

"To ni Poway," je v odzivu povedal tamkajšnji župan Steve Vaus. "Skozi to tragedijo bomo šli objeti," je poudaril.

Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil sožalje žrtvam in poudaril, da celotne ZDA žalujejo z judovsko skupnostjo. "Ostro obsojamo zlo antisemitizma in sovraštva, ki ju je treba premagati," je povedal.

Odzivi na napad prihajajo tudi iz tujine. Izraelski predsednik Reuven Rivlin je dejal, da je "to nov boleč opomin, da sta antisemitizem in sovraštvo do Judov še vedno prisotna povsod".

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je obsodil dejanje in izrazil sočutje s tistimi, ki jih je napad prizadel.