Ukrajinski vojski močno primanjkuje granat. Foto: Reuters
Ukrajinski vojski močno primanjkuje granat. Foto: Reuters

V tujini živeči ukrajinski moški, stari od 25 do 60 let, bodo pozvani, naj se javijo za vojaško obveznost, je sporočil obrambni minister Rustem Umerov. Poziv je opisal kot "povabilo", a nakazal, da bi tiste, ki se ne bodo odzvali, doletele sankcije, poroča BBC.

BBC-jeva analiza podatkov Eurostata novembra je pokazala, da je od začetka ruske invazije v Ukrajini samo v EU pribežalo okoli 768.000 ukrajinskih mož, starih od 18 do 64 let. Ta številka ne vključuje ukrajinskih državljanov zunaj EU-ja ali tistih, ki so že živeli v tujini pred februarjem 2022.

V intervjuju za Die Welt, Bild in Politico je Umerov novačenje opisal kot "čast, ne pa kazen". "Še vedno razpravljamo, kaj bi se lahko zgodilo, če se ti Ukrajinci ne zglasijo prostovoljno," je priznal.

A tiskovni predstavnik ministrstva Ilarion Pavljuk je pozneje zanikal, da razmišljajo o prisilnem vpoklicu. "Nobenega govora ni o prisilnem vpoklicu iz tujine. Če si želijo državljani Ukrajine pridružiti vojski, pridejo v Ukrajino in se ji pridružijo," je dejal.

Ukrajina zunaj svojih meja nima centrov za novačenje, tako da je vprašanje, kako bi oblasti lahko prisilile kogar koli v tujini, da se zglasi v enemu od njih, poroča BBC.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je novinarjem v torek dejal, da potrebujejo od 450.000 do 500.000 novih vojakov, a priznal, da gre za "občutljivo zadevo".

Sorodna novica Ukrajinska vojska za mobilizacijo še 500.000 ljudi. Zelenski: Volitev v času vojne ne more biti.

Ukrajinska protiofenziva zastala

Na vzhodni fronti nobena stran letos ni dosegla večjega napredka. Foto: Reuters
Na vzhodni fronti nobena stran letos ni dosegla večjega napredka. Foto: Reuters

Do potencialne nove mobilizacije prihaja v času, ko je ukrajinska protiofenziva očitno zastala.

Ukrajina je pred drugo zimo v vojni proti Rusiji ostala brez obljubljene nujno potrebne tuje vojaške pomoči, potem ko so v ZDA republikanski kongresniki ustavili vojaško pomoč v vrednosti 60 milijard dolarjev, nato pa je še Madžarska onemogočila pomoč Evropske unije v vrednosti 50 milijard dolarjev.

Predvsem pomanjkanje streliva, orožja in druge vojaške opreme se že pozna na bojišču, kjer se ukrajinske sile od februarja leta 2022 bojujejo proti številčnejši ruski vojski.

"Imamo težave s strelivom, zlasti s postsovjetskim kalibrom 122 in 152 milimetrov. In te težave imamo na vsej bojni črti," je na začetku tedna v pogovoru za Reuters dejal general Oleksandr Tarnavski in pomanjkanje topniških granat označil za veliko težavo.

Po besedah ukrajinskega generala se upad tuje vojaške pomoči že pozna na bojišču. "Količine, ki jih imamo danes, nam že danes glede na naše potrebe ne zadoščajo. Zato jih prerazporejamo. Naloge, ki smo si jih zastavili, na novo načrtujemo in jih zmanjšujemo, ker jih moramo izpolniti," je dejal, ne da bi navedel podrobnosti.

Poznavalci so si enotni, da je Ukrajina v boju proti ruski vojski odvisna od zahodne vojaške pomoči, potem ko je že po nekaj mesecih vojne izčrpala svoje zaloge. Tarnavski je dejal, da se tudi ruska vojska spopada s pomanjkanjem streliva.

Ukrajina ima vse večje težave pri menjavi izčrpanih vojakov, ki so že dve leti na fronti. Foto: Reuters
Ukrajina ima vse večje težave pri menjavi izčrpanih vojakov, ki so že dve leti na fronti. Foto: Reuters

Putin: Ruska vojska prevzela pobudo

Ruski predsednik Vladimir Putin se je v torek pohvalil, da se je ruska obrambna industrija na vojno v Ukrajini odzvala hitreje kot zahodna, ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je pojasnil, da so od začetka vojne v Ukrajini proizvodnjo tankov povečali kar za 5,6-krat. Ob bojni liniji v Ukrajini so postavili tudi minska polja na površini 7000 kvadratnih kilometrov.

Tarnavski je povedal, da so utrujene ukrajinske enote na jugovzhodni fronti prešle v obrambo na nekaterih območjih, na drugih pa poskušajo napadati. Po njegovih besedah ukrajinske sile še vedno pričakujejo zmago, vendar bi imele koristi od rezervnih enot, ki bi omogočile zamenjavo in počitek.

"Na nekaterih območjih smo prešli v obrambo, na nekaterih pa nadaljujemo ofenzivne akcije – z manevri, ognjem in premikom naprej. In pripravljamo svoje rezerve za svoje nadaljnje obsežne akcije," je dejal general, ki je novembra lani vodil protiofenzivo, s katero so ukrajinske sile iz mesta Herson na jugu Ukrajine pregnale rusko vojsko, kar je bil zadnji večji uspeh Kijeva na bojišču.

Ukrajinska vojska je junija sprožila protiofenzivo, katere cilj je biti osvoboditi ozemlja izpod ruske okupacije, a ni prinesla napredovanja na bojišču. Putin je dejal, da je bila ukrajinska protiofenziva popolna polomija in da so zdaj ruske sile prevzele pobudo na bojišču.

Kijev razmišlja o mobilizaciji še več sto tisoč ljudi. Foto: Reuters
Kijev razmišlja o mobilizaciji še več sto tisoč ljudi. Foto: Reuters

V pričakovanju F-16

Oktobra je ruska vojska začela silovit napad na Avdijivko na vzhodu, da bi zavzela strateško pomembno mesto, ki je izhodišče do regionalne prestolnice Doneck. Z zavzetjem Avdijivke bi bila Rusija še bližje nadzoru nad ozemljem vzhodnih regij Doneck in Lugansk.

Kot je v četrtek sporočila ukrajinska vojska, trenutno poteka bitka za mesto, a da so za zdaj odbili vse ruske napade.

Kot je v pogovoru dejal Tarnavski, se razmere v Avdijivki spreminjajo vsak dan in vsako noč, pri čemer ruske sile nenehno spreminjajo taktiko in so ponekod dosegle nekaj uspeha.

"Sovražnik pritiska na nas s svojo številčnostjo. Nikoli jim ni bilo in jim ne bo mar za svoje ljudi," je še dejal Tarnavski, ki z velikim pričakovanjem upa, da bodo dobili ameriške lovce F-16, ki so jih zahodne države obljubile Ukrajini. "S F-16 bo popolnoma drugače. F-16 je kot mercedes," je prepričan.