Zaradi spopadov med mjanmarsko vojsko in uporniškimi skupinami je Kitajska pozvala svoje državljane, naj zapustijo nevarna območja. Foto: Reuters
Zaradi spopadov med mjanmarsko vojsko in uporniškimi skupinami je Kitajska pozvala svoje državljane, naj zapustijo nevarna območja. Foto: Reuters

Kitajska je obsodila spopade med mjanmarsko vojsko in uporniškimi skupinami, zaradi katerih je bilo poškodovanih pet ljudi na kitajski strani meje.

"Kitajska strogo obsoja nasilje, ki je privedlo do žrtev na kitajski strani," je povedal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin. "Kitajska spet poziva obe vojskujoči se strani k ustavitvi spopadov in sprejetju ukrepov, da se ne bi dogajali podobni incidenti," je Vang sporočil medijem. "Kitajska bo storila vse, da zagotovi varnost svojih državljanov in njihovega premoženja."

Kitajski državni časopis v angleškem jeziku Global Times Newspaper je poročal, da je bilo v obmejnem mestu Nansan, potem ko so jih v sredo poškodovali zablodeli topniški izstrelki, v bolnišnico odpeljanih pet ljudi. Oblasti v Dženkangu, mestu v jugozahodni kitajski pokrajini Junan, so potrdile, da so izstrelki prileteli iz smeri mesta Laukaj v mjanmarski severni pokrajini Kokang. Kitajsko veleposlaništvo v Mjanmaru je že prejšnji teden pozvalo svoje državljane, naj zaradi vse večje nevarnosti zapustijo Laukaj.

Nemirna pokrajina

Pokrajina Kokang v mjanmarski zvezni državi Šan je že nekaj let nestabilna. Leta 2015 so izstrelki bojev med mjanmarsko državno vojsko in uporniki ranili enega kitajskega in štiri mjanmarske državljane, nekateri spopadi so potekali le 500 metrov od kitajsko-mjanmarske meje.

Leta 2009 so spopadi na tem območju prisilili na desetine tisoče ljudi, da so prebegnili na Kitajsko, kakor so poročali kitajski državni mediji.

Združeni narodi so sredi decembra ugotovili, da je bilo v Mjanmaru od 27. oktobra razseljenih več kot 660.000 tisoč ljudi, kar je skupno število prebežnikov v Mjanmaru povečalo na 2,6 milijona ljudi. Kitajska je pozvala svoje državljane, naj se izogibajo potovanju v severni Mjanmar, in tistim, ki so že tam, svetovala, naj najdejo zatočišče ali se vrnejo domov.