Lafargeeva tovarna v Parizu. Foto: AP
Lafargeeva tovarna v Parizu. Foto: AP

Francoski proizvajalec cementa je priznal, da je posrednikom v letih 2013 in 2014 plačal skoraj 13 milijonov evrov, da bi lahko podjetje še naprej obratovalo v Siriji, dolgo po tem, ko so ostala francoska podjetja že zapustila državo.

V Franciji je proti Lafargeu že potekala preiskava, dokler ni matična družba Holcim v Švici vložila pritožbe. Vrhovno sodišče je pritrdilo sodbi nižjega sodišča, da se pritožbo izloči.

S tem se lahko nadaljuje večletna preiskava dejavnosti Lafargea v Siriji. V ZDA je Lafarge priznal, da je prek posrednikov plačal več milijonov dolarjev džihadističnima skupinama Islamska država in fronta Al Nusra ter s tem zaposlenim, strankam in dobaviteljem omogočil prehod skozi nadzorne točke.

Sodišče je tudi razsodilo, da se preiskava o domnevnem ogrožanju Lafargeevih zaposlenih v Siriji konča, saj francoska delovna zakonodaja ne velja v tujini.

Delna zmaga

Anna Kiefer, odvetnica francoske nevladne organizacije Sherpa, ki je sprožila postopek proti Lafargeu, je sodbo oklicala za "delno zmago".

"Potrditev obtožnice zaradi vpletenosti v zločine proti človečnosti je ključni korak, da bo Lafarge nekoč obsojen za ta dejanja," je dejala Kiefer. "Vendar je razveljavitev obtožbe zaradi ogrožanja življenj velika ovira k priznanju, da je Lafarge ogrožal sirske delavce."