Ruski zunanji minister Lavrov (desno) je po nekaj dvostranskih srečanjih – na fotografiji z zunanjim ministrom Brazilije – zapustil srečanje. Foto: Reuters
Ruski zunanji minister Lavrov (desno) je po nekaj dvostranskih srečanjih – na fotografiji z zunanjim ministrom Brazilije – zapustil srečanje. Foto: Reuters

Za ZDA, ki pacifiško regijo opredeljujejo kot ključno, poteka srečanje v Indoneziji ob zlasti treh izzivih, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona Andrej Stopar. Nedvomno so bili v Washingtonu pripravljeni na vrnitev Šinza Abeja na čelo japonske vlade po nedeljskih volitvah, čeprav je kot nacionalist veljal za zaveznika Donalda Trumpa.

"Premier Abe je bil izjemen partner ZDA in odličen voditelj Japonske in Japoncev. Ko je vodil japonsko vlado, so ga občudovali po vsem svetu. Odnose med ZDA in Japonsko je dvignil na višjo raven," je povedal ameriški državni sekretar Antony Blinken po atentatu na nekdanjega japonskega premierja, ki je pretresel mednarodno skupnost.

ZDA pozvale Rusijo, naj sprostijo izvoz ukrajinskega žita

Blinken je sicer na Baliju vnovič pozval Rusijo k sprostitvi izvoza ukrajinskega žita. A tudi vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je zgolj ponovil ruski pogoj – razminiranje ukrajinskih pristanišč. Odnosi med državama so tako ostali ledeni, je še poročal Andrej Stopar.

"Nismo mi opustili vseh stikov, ampak ZDA. Samo to lahko povem. Nikomur ne predlagamo sestankov. Če se drugi nočejo pogovarjati, je to njihova odločitev," je povedal Lavrov, ki je po nekaj dvostranskih srečanjih zapustil Bali.

Srečanje kitajskega in ameriškega zunanjega ministra. Foto: Reuters
Srečanje kitajskega in ameriškega zunanjega ministra. Foto: Reuters

Ruski veleposlanik napoveduje zavzetje Doneškega bazena

Reuters poroča, da vojni v Ukrajini ni videti konca. Ruski veleposlanik v Londonu je namreč napovedal, da bodo ruske enote po Lugansku zavzele še preostanek Doneškega bazena na vzhodu Ukrajine ter da se najverjetneje ne bodo umaknila iz južnih delov države, pokrajin Zaporožje in Herson, kjer ukrajinska vojska sicer načrtuje protiofenzivo. Ukrajina mora počasi skleniti mirovni sporazum ali "še naprej drseti navzdol po tem hribu", je dejal veleposlanik Andrej Kelin.

Srečanje med ZDA in Kitajsko

Nedavna opozorila ameriških in britanskih obveščevalnih služb o nevarnosti, ki jo v svetu predstavlja Kitajska, so tretji izziv dialogu na srečanju najpomembnejših gospodarskih sil na planetu. Blinken se je po navedbah Reutersa sešel s kitajskim zunanjim ministrom Vangom Jijem, s katerim sta na peturnih pogovorih razpravljala o vojni v Ukrajini, Blinken pa je izrazil pomisleke glede povezovanja Kitajske z Rusijo.

"Dejstva dokazujejo, da so ZDA največja grožnja svetovnemu miru, stabilnosti in razvoju. Ameriško vlado pozivamo, naj spremeni svoj pogled, naj objektivno ovrednoti razvoj Kitajske in neha širiti laži," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan. Dopisnik Andrej Stopar še navaja, da srečanje tako dokazuje, kako pobožna želja je dejanski multilateralizem.