Lavrov (levo) in Abdolahian. Foto: EPA
Lavrov (levo) in Abdolahian. Foto: EPA

Moskva si bo prizadevala zagotoviti, da bo jedrski sporazum iz leta 2015 "obnovljen v prvotni obliki, brez izjem ali sprememb", je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Lavrov.

"Naša dolžnost je, da razvijamo odnose, medtem ko se ZDA in njihovi partnerji s sankcijami poskušajo izogniti odnosom z nami," je po navedbah španske tiskovne agencije EFE dejal Lavrov, pri čemer je imel v mislih področja energije, prometa, kmetijstva, financ in carin. Ob tem je poudaril, da je treba odpraviti vse sankcije proti Iranu, ki so v nasprotju s sporazumom iz leta 2015.

Iranski zunanji minister Husein Amir Abdolahian pa je na srečanju z Lavrovom pohvalil vlogo Rusije v pogajanjih in jo označil za "pozitivno in konstruktivno". "Zahvaljujemo se Rusiji za podporo iranskih stališč v jedrskih pogajanjih, ki jih želimo nadaljevati tudi v bližnji prihodnosti," je dejal Abdolahian in dodal, da je ukinitev sankcij zahodnih držav agenda tako Rusije kot Irana.

"Krepitev sodelovanja in usklajevanja je učinkovit način za spopadanje z ameriškimi sankcijami in enostranskim gospodarskim ravnanjem proti neodvisnim državam," pa je dejal iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Pogajanja med Iranom in podpisnicami jedrskega sporazuma – Kitajsko, Nemčijo, Francijo, Združenim kraljestvom, Rusijo in ZDA – so zastala marca. K temu so vodila predvsem nesoglasja med Teheranom in Washingtonom glede statusa iranske revolucionarne garde (IRGC), ki je v ZDA na seznamu terorističnih organizacij.

Sporazum je bil sprejet leta 2015, a so ga ZDA pod predsednikom Donaldom Trumpom leta 2018 z odstopom prekršile in proti Iranu znova uvedle in še zaostrile sankcije, ki hromijo iransko gospodarstvo.

Iran in Rusija sta sicer v zadnjem času okrepila medsebojne vezi. Iranski predsednik Raisi je Rusijo obiskal januarja letos, medtem ko je se je zunanji minister Abdolahian v zadnjem letu v Moskvi mudil dvakrat, navaja EFE.

Obisk v Iranu pa je bil eden redkih obiskov ruskega zunanjega ministra Lavrova v tujini od začetka ruske invazije v Ukrajini. Lavrov naj bi iz Teherana odpotoval še na dvodnevni obisk v Azerbajdžan.