Majevsko ljudstvo je bilo žrtev evropskih osvajalcev. Foto: EPA
Majevsko ljudstvo je bilo žrtev evropskih osvajalcev. Foto: EPA

López Obrador se je opravičil na dogodku, ki se ga je udeležil tudi gvatemalski predsednik Alejandro Giammattei.

"Ljudstvu Majev se najbolj iskreno opravičujemo za grozne zlorabe, ki so jih storili posamezniki in nacionalne ter tuje oblasti v osvajanju, v treh stoletjih kolonialne nadvlade in dveh stoletjih neodvisne Mehike," je dejal mehiški predsednik.

Njegov gvatemalski kolega je dejal, da Maji še trpijo in so zanemarjeni. Kot je dejal, so kot regija sicer premagali "suženjstvo in notranje vojne", a tudi v sedanjosti trpijo zaradi "organiziranega kriminala" in "podhranjenosti", pri čemer pa ljudje neutrudno iščejo priložnosti in skušajo uresničiti svoje sanje.

Kot poroča BBC, ni presenetljivo, da se je Majem opravičil ravno López Obrador. V svoji državi Tabasco je namreč postal znan kot glasni aktivist za pravice avtohtonih prebivalcev.

Majevski voditelji so si dolgo prizadevali za priznanje pokola nad njihovim ljudstvom in skorajšnje izničenje njihove kulture in običajev s strani španskih in mehiških oblasti.

Opravičilo pa prihaja le mesec dni pred zakonodajnimi in lokalnimi volitvami. López Obrador si medtem prizadeva izvesti svoj priljubljeni projekt turstičnega vlaka, ki bi vozil skozi območje z imenom Majevska riviera, čeprav temu močno nasprotujejo lokalni prebivalci.