Caputo je dejal, da je podedoval najslabšo gospodarsko dediščino v zgodovini Argentine in da sprejema ukrepe, da bi se izognili hiperinflaciji. Foto: Reuters
Caputo je dejal, da je podedoval najslabšo gospodarsko dediščino v zgodovini Argentine in da sprejema ukrepe, da bi se izognili hiperinflaciji. Foto: Reuters

Argentina je v najhujši krizi v zadnjih desetletjih, novi predsednik države Javier Milei pa je vso kampanjo napovedoval velike spremembe.

Gospodarski minister Caputo je v torek ob predstavitvi svežnja ukrepov dejal, da bo načrt kratkoročno boleč, vendar je treba zmanjšati javnofinančni primanjkljaj in znižati trimestno inflacijo. "Cilj je izogniti se katastrofi in spraviti gospodarstvo nazaj na pravo pot," je v televizijskem nagovoru dejal Caputo. "Nekaj mesecev bo še slabše kot prej, zlasti z vidika inflacije. To pravim, ker je, kot pravi predsednik, bolje povedati neprijetno resnico kot udobno laž."

Dejal je, da se mora država spoprijeti z velikim primanjkljajem, ki po njegovih besedah znaša 5,5 odstotka BDP-ja, in dodal, da je imela država primanjkljaj kar 113 let od zadnjih 123 let, kar je primarni vzrok njenih gospodarskih težav. "Tu smo, da rešimo to vprašanje v srčiki," je dejal. "Zato moramo rešiti našo odvisnost od primanjkljaja."

Pričakovanja Argentincev od novih oblasti so velika. Foto: Reuters
Pričakovanja Argentincev od novih oblasti so velika. Foto: Reuters

Dve petini državljanov živita pod pragom revščine

Južnoameriška država, sicer velika proizvajalka žita, se bori z izjemno visoko letno inflacijo, ki znaša 150 odstotkov, dve petini prebivalstva pa živita pod pragom revščine. Pri Mednarodnem denarnem skladu (IMF) ima posojilo v vrednosti 44 milijard dolarjev. "Pozdravljam odločne ukrepe," je dejala vodja IMF-a Kristalina Georgieva in jih označila za "pomemben korak k ponovni vzpostavitvi stabilnosti in izgradnji gospodarskega potenciala države".

IMF je ukrepe označil za "drzne" in v izjavi dejal, da bodo "pomagali stabilizirati gospodarstvo in postaviti osnovo za bolj trajnostno rast, ki jo bo poganjal zasebni sektor" po "resnih političnih nazadovanjih" v zadnjih mesecih.

Devizni trgi in trgi z žitom v državi so bili v torek zaprti, ko so trgovci čakali na gospodarski načrt nove vlade. Banke so že pričakovale močno devalvacijo, pri čemer so nekatere svoj tečaj znižale na 700.

Od leta 2019 vrednost argentinske valute umetno ohranjajo s strogim kapitalskim nadzorom, ki ustvarja velik razkorak med uradnim menjalnim tečajem 366 za dolar in vzporednimi tečaji do 1000 za dolar. Kot je napovedal Caputo, bo zdaj razmerje glede na dolar 800.

Milei se je vso kampanjo zavzemal za obsežno zmanjšanje izdatkov, pri čemer je na shodih pogosto vihtel motorno žago kot oster simbol svojih načrtov za okrevanje države. "Situacija je kritična s 45-odstotno revščino in 200-odstotno letno inflacijo," je na tiskovni konferenci povedal tiskovni predstavnik predsednika Manuel Adorni. "Gremo proti hiperinflaciji in cilj je, da se ji izognemo."

Novi predsednik je že zavihal rokave in začel spremembe. Foto: Reuters
Novi predsednik je že zavihal rokave in začel spremembe. Foto: Reuters

Borzni trgi so se dobro odzvali na ukrepe

Mileijeva ostra fiskalna retorika – z novo mantro "ni denarja" – je po njegovi zmagi spodbudila trge, delniški indeks S&P Merval je v torek dosegel rekordno vrednost, državne obveznice pa so se podražile za skoraj štiri odstotke. Analitiki ocenjujejo, da so novi ukrepi poslali močno sporočilo.

Caputo, ki je v torek ponovil prejšnje obljube Mileija, je dejal, da si bo vlada prizadevala za postopno odpravo izvoznih tarif, za kar so si kmetje prizadevali že dolgo. Argentina je največji izvoznik predelanega sojinega olja in zdroba ter tretja največja izvoznica za koruzo.

Kot navaja Reuters, je ključno vprašanje, ali lahko Milei, njegova koalicija je šele tretji največji blok v kongresu, izvede ostre reze, potrebne za odpravo velikega primanjkljaja, ne da bi državo potisnil v pretrese in nemire. "Prilagoditev bo boleča, pot naprej pa je obremenjena z gospodarskimi, političnimi in socialnimi tveganji," je v poročilu zapisala agencija Fitch Ratings in dodala, da ima Mileijeva stranka malo predstavnikov v zakonodajnem telesu in nima nadzora nad guvernerji provinc, družbena situacija pa ostaja krhka.

Centralna banka, ki je čez noč v uradnem listu potrdila novega predsednika Santiaga Bausilija, je sporočila, da bo od srede zjutraj razveljavila "prehodne" preglede trgovanja z valutami, ki so do tega tedna dovoljevali samo prednostne posle. Ministrstvo za gospodarstvo je na omrežju X objavilo, da bo centralna banka v sredo objavila ukrepe v povezavi z obrestno mero ter dolžniško in denarno politiko.