Milei bo za novega predsednika prisegel 10. decembra. Foto: Reuters
Milei bo za novega predsednika prisegel 10. decembra. Foto: Reuters

"Ne bomo se pridružili BRICS-u," je na omrežju X zapisala Mondino, ki jo je novoizvoljeni argentinski predsednik Javier Milei izbral za novo zunanjo ministrico in je v skladu z napovedmi v koreniti spremembi argentinske zunanje politike po njegovi zmagi na nedavnih predsedniških volitvah.

Kot je pojasnila, se ne umikajo iz skupine, saj Argentina, ki je bila v BRICS povabljena skupaj z Egiptom, Etiopijo, Iranom, Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, povabila nikoli ni sprejela

Argentina je bila med šestimi državami, ki so na vrhu v Južni Afriki prejele vabilo za članstvo v skupini držav petih največjih gospodarstev v vzponu, Brazilije, Rusije, Indije, Kitajske in Južne Afrike.

Že med predvolilno kampanjo je Milei kritiziral Kitajsko in grozil z ohladitvijo odnosov v primeru zmage, saj je dejal, da "ne bo sodeloval s komunisti", pri tem pa napovedal tesnejše sodelovanje z ZDA in Izraelom. "Bi trgovali z morilci," je letos avgusta dejal v pogovoru za Bloomberg glede Kitajske, ki je sicer druga največja trgovinska partnerica Argentine.

Finančna odvisnost od Kitajske

Kljub ostri retoriki je Kitajska v diplomatskih tonih Mileiju čestitala za zmago na volitvah 19. novembra in sporočila, da je pripravljena še naprej sodelovati z Argentino "pri negovanju našega prijateljstva in prispevati k razvoju drug drugega". Milei se je kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu zahvalil za čestitko in pozneje dejal, da ne razmišlja o prekinitvi diplomatskih stikov s Kitajsko, ampak le o njihovem zmanjšanju.

Sorodna novica Novi argentinski predsednik ukinja centralno banko, uvaja dolar in se posvetuje s pasjimi kloni

Peking je posvaril novoizvoljenega predsednika, da bi bila prekinitev stikov resna napaka. Glede na poročanje argentinskega portala La Politica Online je kitajsko veleposlaništvo opozorilo Buenos Aires, da bi bila v takem primeru lahko ogrožena obsežna kitajska posojila Argentini.

Milei je po opozorilih malce omilil svojo retoriko, tudi zaradi odvisnosti od finančne pomoči, ki jo Argentini zagotavlja Kitajska. Tako je Kitajska le mesec dni pred volitvami odobrila 6,5 milijarde dolarjev vredno valutno zamenjavo, kot del širšega 18 milijard dolarjev vrednega dogovora s kitajsko centralno banko za krepitev oslabljenega argentinskega pesa in povečanja deviznih rezerv.

Nova zunanja ministrica je že prej zmanjševala pomen BRICS-a, za katerega je dejala, da je bolj politično združenje držav, ki ne prinaša nekih prednosti za trgovanje. "Z večino od njih že imamo diplomatske in trgovinske odnose," je dejala v intervjuju pred dvema tednoma in to stališče znova ponovila ta teden.

Kitajska je v preteklem desetletju vložila več milijard dolarjev v različne strateške projekte v Argentini, do pridobivanja litija do postavljanja sončnih elektrarn. Vseskozi je tudi podpirala vključitev v skupini BRICS in prejšnji argentinski predsednik Alberto Fernandez je z navdušenjem pozdravil letošnje vabilo, za katerega je dejal, da bo latinskoameriški državi pomagalo doseči nove trge.