Na protestih v Budimpešti in prvič tudi na podeželju na tisoče ljudi protestira proti spremembi delavske zakonodaje, korupciji, kršitvam svobode medijev in prevladi Fidesza. Foto: Reuters

Kot sta poročala novinarja MMC-ja Ksenja Tratnik in Jaša Rajšek, ki sta spremljala proteste v Budimpešti v živo, so shodi prvič potekali tudi na podeželju.

Protesti so poleg v Budimpešti potekali še v 60 drugih mestih po državi.

V prestolnici se je zbralo okoli 2.000 protestnikov, v Miskolcu na severovzhodu države pa več kot tisoč. Prejšnjih protestov se je sicer udeležilo več ljudi.

Orban ne popušča

Nova sporna delovna zakonodaja delodajalcem omogoča povečanje dovoljenega števila nadur z 250 na 400 ur, rok za izplačilo pa se podaljšuje z enega leta na tri.

Vodja konfederacije madžarskih sindikatov MSZOSZ Laszlo Kordas grozi z opozorilno stavko po vsej državi ter zaporo cest in mostov, če vlada ne bo umaknila sprememb, ki so začele veljati po novem letu.

Medtem pa poslanci vseh madžarskih opozicijskih strank zahtevajo uresničitev petih političnih točk: odpravo sporne delovne zakonodaje, zmanjšanje dovoljenega števila nadur za policiste, neodvisno sodstvo, sodelovanje Madžarske pri evropskem javnem tožilstvu in neodvisne javne medije.

V prestolnici se je zbralo okoli 2.000 protestnikov. Foto: MMC RTV SLO

Premier Orban kljub protestom ne popušča. Vladajoča stranka Fidesz zatrjuje, da proteste financira ameriški milijarder George Soros, da bi Madžarsko spremenil v priseljensko državo.

Madžarski protestniki spet na ulicah