Putin je napad na Ukrajino ukazal 22. februarja 2022. Foto: Reuters
Putin je napad na Ukrajino ukazal 22. februarja 2022. Foto: Reuters

Nemška vojska mora biti pripravljena na vojno, je minister iz vrst socialdemokratov (SPD) opozoril v danes objavljenem članku za časopis Tagesspiegel, saj bi po njegovem mnenju lahko Rusija ob morebitni zmagi v Ukrajini napadla katero od članic Nata.

Pistorius je v okviru aktualnih varnostnih razmer poudaril nujnost krepitve nemške obrambe. Glede vojaške pomoči Ukrajini je povedal, da so doslej dali vse, kar so mogli, saj da morajo poskrbeti tudi za lastne sile.

Kot je poudaril, mora biti vsem jasno, da bo, če bo ruski predsednik Putin zasedel Ukrajino, to povečalo tudi nevarnost za članice Nata. Ob tem je spomnil na grožnje iz Kremlja, ki da so bile nazadnje usmerjene proti baltskim državam.

"Skoraj vsak dan slišimo grožnje iz Kremlja ... zato moramo upoštevati, da bi lahko Vladimir Putin nekega dne celo napadel državo Nata," je dejal Pistorius, ki sicer meni, da ni verjetno, da bi do takšnega napada prišlo v kratkem, pač pa najprej v roku petih do osmih let.

Pistorius je pozval k dodatnim vlaganjem v vojsko. Foto: Reuters
Pistorius je pozval k dodatnim vlaganjem v vojsko. Foto: Reuters

Zadolževanje za obrambo

Pistorius meni, da je takšno nevarnost treba upoštevati tudi ob sprejemanju proračunov. Ker po njegovem prepričanju sredstva, ki so na voljo, ne bodo zadostovala, je treba na področju obrambe reformirati t. i. dolžniško zavoro, ki z določenimi izjemami znatno omejuje sposobnost zadolževanja nemških vlad.

Poleg poziva oboroženim silam k pripravljenosti na vojno je Pistorius dejal, da v kratkem pričakuje tudi predloge o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka, ki ga je Nemčija odpravila leta 2011.

Nemški obrambni minister je prav tako z naklonjenostjo govoril o možnosti vključevanja tujih državljanov v nemško vojsko.

V začetku januarja je vrhovni poveljnik švedskih oboroženih sil general Micael Byden podobno pozval Švede, naj se "psihično pripravijo" na vojno. Tudi švedski minister za civilno obrambo Carl-Oskar Bohlin je rojake posvaril, da bi lahko "vojna prišla na Švedsko".

V sredo je predsednik vojaškega odbora Nata admiral Rob Bauer opozoril, da se Severnoatlantsko zavezništvo spoprijema z najnevarnejšim svetom v zadnjih nekaj desetletjih, zato je pozval k pripravljenosti Nata na bojevanje.