Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije gorečega letala, katerega ostanki so padli na naselje. Na kraj dogodka so prihiteli reševalci. Nesreča se je zgodila le nekaj dni po tem, ko so oblasti znova dovolile letalski promet. Foto: EPA
Na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije gorečega letala, katerega ostanki so padli na naselje. Na kraj dogodka so prihiteli reševalci. Nesreča se je zgodila le nekaj dni po tem, ko so oblasti znova dovolile letalski promet. Foto: EPA

Prvi mož Pakistanske letalske družbe (PIA) Aršad Malik je dejal, da naj bi pilot letala airbus A320 nadzorni stolp obvestil o tehničnih težavah letala. Nekateri očividci so za lokalne televizije povedali, da so videli letalo, kako je krožilo nad letališčem, preden je strmoglavilo.

"Zavijamo, gospod, izgubili smo motorja," naj bi dejal pilot kontrolorju poleta, potem ko mu je ta odbril zasilni pristanek na letališču v Karačiju. Dvanajst sekund pozneje je pilot poslal klic na pomoč. Pristojne oblasti predvidevajo, da se je zgodila nesreča zaradi tehnične napake, a preiskava še poteka. Letalo naj bi izgubilo elektriko in oba motorja v drugem poskusu pristanka, poroča liveatc.net.

Podatki na spletni strani Flightradar24 kažejo, da gre za 15 let staro Airbusovo letalo.

Nesreča letala v Pakistanu

Žrtve tudi v objektih, na katere se je zrušilo letalo

Kot je vidno s fotografij, je na kraju letalske nesreče poškodovanih več stanovanjskih objektov, saj je letalo padlo na naselje, približno dva kilometra oddaljeno od pristajalne steze.

Območje je policija že zavarovala, reševalna akcija poteka. Iz porušenih objektov rešujejo ljudi, najmanj 15 poškodovanih so prepeljali v bolnišnico.

Morebitne preživele bodo iskali dva dni

Po do zdaj zbranih podatkih je umrlo najmanj 56 ljudi, a dejansko število žrtev je najverjetneje precej višje. Najmanj dva potnika so iz razbitin letala rešili živa, poroča BBC. Prvi mož PIA-ja Aršad Malik je dejal, da bi se iskanje morebitnih preživelih in smrtnih žrtev lahko nadaljevalo dva dni.

Mednarodni letalski promet zaradi covida-19 sicer prekinjen

Pakistanski premier Imran Kan je sorodnikom žrtev že izrazil sožalje. "Pretresen in žalosten ob strmoglavljenju PIA," je zapisal na Twitterju.

Nesreča se je zgodila le teden dni po tem, ko je Pakistan znotraj države znova dovolil komercialne letalske polete, ki so jih prekinili zaradi pandemije covida-19. Mednarodni letalski polet je v tej južnoazijski državi za zdaj prekinjen do konca meseca. Letalo je strmoglavilo tudi v času, ko se v državi pripravljajo na praznovanje konca postnega meseca ramazan in začetek kurbanskega bajrama.