Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po več tednih potresne dejavnosti je v ponedeljek na islandskem polotoku Reykjanes izbruhnil ognjenik, ki je lavo in dim bruhal več kot sto metrov v višino.

Intenzivnost toka lave se je vse od ponedeljkovega izbruha vztrajno zmanjševala, kar je odgnalo skrbi glede ponovitve letalskega kaosa, ki ga je povzročil pepel zaradi ognjeniškega izbruha na otoku leta 2010.

"Znanstveniki, ki letijo nad ognjeniškimi območji, potrjujejo, da ognjeniško delovanje ni vidno, in zdi se, da je ugasnila v kraterjih, vendar je sij še vedno viden v polju lave," je sporočil islandski meteorološki urad.

"Izbruh je zmanjšan v primerjavi z začetkom in se počasi umirja," je za Reuters povedal profesor Armann Hoskuldsson z Inštituta za znanosti o Zemlji na univerzi na Islandiji. "To bo trajalo še nekaj dni in potem bo konec," je zatrdil.

Ponedeljkov izbruh ognjenika je odprl štirikilometrsko razpoko približno tri kilometre severno od ribiškega mesta Grindavik. Skoraj 4000 prebivalcev Grindavika, ki so jih evakuirali v začetku novembra, bo lahko v četrtek za kratek čas spet vstopilo v mesto, so sporočile oblasti.