Število ubitih je v skladu s pričakovanji in trendom v zadnjih sedmih letih, ko so policisti na leto ubili povprečno po 1000 ljudi, večinoma oboroženih kriminalcev. Washington Post je začel podatke zbirati leta 2015, ko so policisti ubili 958 ljudi.

Podobno statistiko šele od leta 2019 vodi tudi zvezna policija FBI, vendar pa podatki niso popolni, saj veliko policijskih agencij ni naklonjenih sodelovanju pri statistiki.

Od tistih, ki so jih lani ubili policisti, ni bilo oboroženih le 15 odstotkov. Ubitih je bilo 94 odstotkov moških, 14 odstotkov jih je bilo duševnih bolnikov, 16 odstotkov je bilo ubitih med odzivom policije na nasilje v družini, odstotek ubitih je bilo mladoletnikov.

Med njimi je bila osemletna Fanta Bility v Pensilvaniji, kjer so trije policisti streljali na vozilo, ker so napačno mislili, da nekdo strelja na njih. Ranili so tri ljudi, punčka je umrla. Policiste so obtožili uboja in odpustili.

Pozivi za reformo policijskih postopkov so se okrepili po velikih demonstracijah po smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu maja leta 2020. Po državah so pripravili skupaj več kot 400 zakonskih predlogov, policijske agencije pa počasi uvajajo spremembe same od sebe. Med drugim se več pozornosti namenja urjenju za soočenje z duševnimi bolniki.