Po podatkih notranjega ministrstva je v torek Rokavski preliv prečkalo 882 ljudi v 15 čolnih. Prejšnje rekordno število prihodov letos so zaznali na začetku maja, ko jih je bilo 711.

Skupaj je Otok letos doseglo že 12.313 prebežnikov. Število prehodov letos je za 18 odstotkov višje kot v tem času lani, ko so zaznali 10.472 prehodov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lani je sicer v Združeno kraljestvo prispelo 29.437 prebežnikov, kar je 36 odstotkov manj v primerjavi z rekordnimi 45.774 prihodi leta 2022.

Migracije so eno glavnih političnih vprašanj v Združenem kraljestvu, pri čemer si je premier Rishi Sunak zaustavitev prihodov prebežnikov v čolnih prek Rokavskega preliva postavil za prednostno nalogo v svojem mandatu.

Njegova vlada je tako pripravila za številne sporni zakon o premeščanju prosilcev za azil v vzhodnoafriško državo Ruando, ki ga je aprila potrdil parlament. Toda po razpisu volitev prejšnji mesec je Sunak priznal, da bodo premestitve potekale šele po volitvah 4. julija, če bo na njih znova izvoljen.

Konservativci v anketah močno zaostajajo za laburistično stranko Keira Starmerja, ki je obljubil, da bo opustil ruandsko shemo, in jo označil za prevaro, ki po njegovem mnenju ne bo delovala.