"Nimamo iluzij in ne poskušamo ustvariti vtisa, da se bodo zgodili kakršen koli preboj ali sprejele zgodovinsko usodne odločitve," je Lavrov povedal na novinarski konferenci po virtualnem srečanju predstavnikov držav članic BRICS-a, v katerem so še Brazilija, Indija, Kitajska in Južna Afrika.

"Vendar je pomembno že samo to, da potekajo pogovori na najvišji ravni med vodilnima jedrskima silama," je še dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Putin in Biden se bosta prvič sešla 16. junija v Švici, kjer bosta med drugim govorila o dvostranskih odnosih, strateški stabilnosti, rešitvi regionalnih konfliktov in sodelovanju pri spopadanju s pandemijo covida-19.

Odnosi med državama so že več let na zelo nizki ravni, kar se z Bidnovim prihodom na oblast pred manj kot pol leta ni spremenilo. Ameriški predsednik je že uvedel sankcije proti Moskvi, ZDA pa so bile kritične tudi do ravnanja ruskih oblasti z opozicijskim voditeljem Aleksejem Navalnim.

Biden je v nedeljo napovedal, da bo v pogovoru odprl tudi občutljiva vprašanja. Putinu bo dal jasno vedeti, da ne bo samo gledal in mu pustil kršenja človekovih pravic, je dejal.