Plaz je zasul cesto in pod sabo pokopal avtobus in več drugih vozil. Reševalne službe še vedno iščejo preživele, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z žalostjo moram sporočiti, da je v tragediji, ki se je zgodila v nedeljo na odročnem območju občine Pueblo Rico, doslej umrlo 27 ljudi, med njimi trije mladoletniki," je Petro zapisal na Twitterju in izrazil solidarnost z družinami umrlih. Sprva je predsednik v nedeljo zvečer poročal o treh mrtvih in več deset ujetih pod zemljo.

Po navedbah kolumbijskega notranjega ministra Alfonsa Prada, ki jih navaja agencija Reuters, je število mrtvih naraslo že na 33. "Našli smo že 33 mrtvih, med njimi tri mladoletnike, rešili pa smo devet živih ljudi, od katerih so štirje v kritičnem stanju," je dejal.

Zemeljski plaz se je utrgal na cesti med krajema Pueblo Rico in Santa Cecilia v provinci Risaralada, ki leži približno 230 kilometrov severozahodno od prestolnice Bogota. Na avtobusu je bilo v času nesreče 25 ljudi.

Deževno obdobje, ki se je začelo avgusta, je po podatkih vlade v Kolumbiji najhujše v zadnjih 40 letih, zaradi česar je v naravnih nesrečah umrlo že več kot 270 ljudi.