Protest proti prihodu letala iz Tel Aviva

Izraelski mediji so predvajali posnetek, na katerem je množica propalestinskih protestnikov ob vzklikanju gesel proti Izraelu vdrla na letališko stezo in iskala potnike z letala, ki je priletelo iz Tel Aviva.

Kot poroča tiskovna agencija AP, je množica protestirala zaradi prihoda letala ruske družbe Red Wings, ki je prispelo iz Tel Aviva. Zaradi vdora so zaprli letališče in prihajajoča letala v Mahačkalo preusmerili na druga letališča.

Dagestanske oblasti so sporočile, da so ukrepale proti izgrednikom na letališču in da so razmere pod nadzorom. BBC navaja ruske medije, da so po incidentu prijeli 60 oseb, skupno so identificirali 150 protestnikov.

Ruska letalska uprava Rosaviacija je pozneje sporočila, da so vse "nepooblaščene državljane" odstranili z letališča v Mahačkali.

"Izrael pričakuje, da bodo ruski organi kazenskega pregona zaščitili vse izraelske državljane in Jude, ne glede na to, kdo že so, in da bodo sprejeli odločne ukrepe proti izgrednikom in proti nebrzdanemu hujskanju, usmerjenemu proti Judom in Izraelcem," je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo.

Kot so še navedli na izraelskem zunanjem ministrstvu, izraelski veleposlanik v Moskvi sodeluje z ruskimi oblastmi.

V vdoru je bilo ranjenih devet policistov.

Guverner Dagestana Sergej Melikov je na Telegramu obsodil ravnanja protestnikov. "Vsi Dagestanci sočustvujejo z žrtvami in molijo za mir v Palestini. Toda to, kar se je zgodilo na našem letališču, je nezaslišano in bi moralo biti deležno ustrezne ocene organov pregona. To bo tudi storjeno," je dejal.

Proteste v Dagestanu je že obsodil Washington. "ZDA odločno obsojajo antisemitske proteste v Dagestanu v Rusiji in nedvoumno podpirajo celotno judovsko skupnost, saj smo priča svetovnemu porastu antisemitizma," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše.

Propalestinski protestniki vdrli na letališče v glavnem mestu Dagestana